Mrazy nepolevují, šelmy v Rusku útočí na lidská obydlí

Moskva – Celkem si mrazy v Evropě dosud vyžádaly více než 500 obětí. Komplikují také leteckou, pozemní a námořní dopravu. Třeba úřady na Ukrajině dnes musely kvůli nízkým teplotám a silnému větru úplně zastavit provoz lodí. Jenom na Ukrajině dosud umrzlo podle agentur nejméně 135 lidí, v Rusku 110, v Polsku 68, v Bělorusku přes 60, v Rumunsku 41, v Itálii 40 a v zemích bývalé Jugoslávie 25. V České republice je nejméně 20 mrtvých. V asijské části Ruska začínají mít lidé strach ze šelem. Ty nemají v období tuhých mrazů dost potravy a stahují se k lidským obydlím. Napadají hospodářská zvířata a známy jsou už i útoky přímo na lidi. Lovce na Dálném východě napadla samice přísně chráněného sibiřského tygra. Musel ji zastřelit.

V okolí Bajkalského jezera útočí vlci na venkovská hospodářství. V jedné z tamních obcí zardousili stovku ovcí. Napadají ale i koně a hovězí dobytek. Vlci jsou v této části Ruska přemnoženi, navíc jsou kvůli mrazům hladoví, protože nemají dost potravy. Místní myslivecká sdružení vyplácejí za každého zastřeleného vlka částku kolem 5 000 rublů (3 200 korun).     

Souboj o holý život svedl v Chabarovském kraji na ruském Dálném východě místní lovec Sergej Kravčuk. Zaútočila na něj totiž tygřice. Lovec se zachránil až přesným výstřelem. Tříletá samice sibiřského tygra předtím zabila několik psů, zaútočila dokonce na jedoucí automobil. Veterináři zjistili, že byla oslabená nemocí. 

Sibiřský tygr je považovaný za nejmohutnějšího z žijících druhů, jeho váha může dosahovat až 300 kilogramů. Na ruském Dálném východě žije podle odhadů na 500 kusů těchto přísně chráněných zvířat. Případy, kdy by tygr napadl člověka, jsou ale ojedinělé. 

Kvůli mrazům je už několik dní kritická situace na jihu Ukrajiny, zejména při březích Černého moře. Ukrajinské úřady dnes musely kvůli nízkým teplotám a silnému větru uzavřít pro lodní dopravu Kerčský průliv. Samotný Krym už třetí týden čelí nepřetržitým sněhovým bouřím. V přístavech uvízlo kolem 130 lodí. Hlavní krymské silnice jsou kvůli závějím neprůjezdné. Velká část poloostrova je zároveň bez proudu, elektřinu nemá kolem 140 krymských obcí. 

V Kyjevě se obávají o hráz vodní elektrárny, protože zadržuje obrovský objem vody severně od města. V případě prudkého tání nemusí podle varování expertů hráz nápor vydržet. Na hladině nádrže je navíc půlmetrová vrstva ledu, není jasné, co by se stalo, kdyby se ledový příkrov pohnul.

Zamrzlé moře v Rumunsku
Zdroj: ČT24

Mrazivá vlna v Itálii si už vyžádala čtyři desítky mrtvých. Většina obětí jsou lidé bez domova, jenom včera přibylo deset obětí. Od pátku se má k mrazům znovu přidat vydatné sněžení. Po třech dnech sněhových prázdnin se přitom teprve dnes otevřely školy. Belgická televize RTBF zavedla kvůli nebývalým mrazům nouzovou linku, kde lidé nabízejí pomoc ostatním v nouzi. Kromě přístřeší lidé nabízejí i přímotopy nebo teplé oblečení.

V Bulharsku si mrazy vyžádaly nejméně 11 obětí. Dunaj je nadále zamrzlý u Ruse a dále 90 kilometrů na východ. V celé balkánské zemi komplikují dopravu sníh a ledovka. V pondělí se v Bulharsku protrhla hráz přehrady Ivanovo a v blízké vesnici Biser zaplavila 700 domů. „Nestihli jsme zachránit nic, stalo se to tak rychle. Jen jsme utekli do patra a zachránili sami sebe,“ prohlásil obyvatel Biseru. Osm lidí zemřelo, po dalších 2 záchranáři pátrají. Úřady navíc varují, že se můžou protrhnout další dvě ještě větší přehrady.

V Polsku v Rzeszowě dnes bylo hospitalizováno deset osob z jednoho domu kvůli otravě oxidem uhelnatým. Dalších šest lidí umrzlo. Neutuchající mráz a sníh si už vyžádaly 12 obětí i v Srbsku a dva v Černé Hoře. Srbsko hlásí dvě nové oběti a jednu Bosna a Hercegovina. Na západním Balkáně je tak celkem 23 obětí. V Rumunsku, kde již zahynulo přinejmenším 41 lidí, se doprava stále potácí v chaosu.

Reportáž Pavla Šimka (zdroj: ČT24)