Maledivy se stávají oázou neklidu

Male - Teď již bývalý prezident Malediv Muhammad Našíd prohlásil, že byl k rezignaci donucen pod hrozbou násilí, a to ze strany policie a příslušníků armády během probíhajícího převratu. Podle Našída byla akce rovněž naplánována s vědomím viceprezidenta Muhammada Hassana. V maledivské metropoli Male se dnes střetly tisíce stoupenců bývalého prezidenta Muhammada Našída s policisty.

Našíd vyslovil přesvědčení, že Hassan čekal na příležitost, aby se stal prezidentem. „Nikdy nebyl schopen“ prezidentský úřad získat. „Jakmile se objevila příležitost, chopil se jí,“ prohlásil bývalý prezident, první demokraticky zvolená hlava tohoto souostrovního státu.

Hassan exprezidentovo obvinění odmítl. Na převratu prý nebyl nijak zainteresován a neplánoval moc převzít. Tisíce příznivců Maledivské demokratické strany vedené Našídem pochodovaly ulicemi metropole a protestovaly proti jeho odstoupení.

Demonstranti na policisty začali házet kamení a skandovat hesla na Našídovu podporu. Podle agentury AP se jim podařilo získat kontrolu nad až deseti policejními stanicemi. Policisté a vojáci zaútočili na dav slzným plynem a demonstranty rozehnali. O případných zraněných zatím informace k dispozici nejsou.

AFP uvedla, že se dnes protesty poprvé rozšířily také mimo hlavní město, když zasáhly i jeden z dalších ostrovů. Při demonstraci v Male byl kromě několika spolustraníků zraněn také sám bývalý prezident Našíd, který musel být ošetřen v nemocnici.

„Ano, byl jsem donucen rezignovat pod pohrůžkou násilí,“ řekl reportérům Našíd. „Všude kolem mě byly zbraně. Řekli mi, že nebudou váhat. Pokud nerezignuji, použijí je proti mně,“ dodal exprezident.

Muhammad Našíd
Zdroj: ČT24

Vše odstartovalo zatčení soudce

Našídova rezignace přišla poté, co vzbouřené jednotky policie obsadily státní televizi a vyzvaly obyvatele, aby ho pomohli svrhnout. Na souostroví v Indickém oceánu tak vrcholily týdny demonstrací, které vypukly, když prezident nechal zatknout významného soudce. Policisté se do protestů zapojili poté, co dostali rozkaz, aby přestali bránit střetům mezi příznivci a odpůrci prezidenta.