Američtí agenti zůstanou po odchodu vojáků v Iráku i Afghánistánu

Washington - Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) je připravena ponechat velkou část svých agentů v Iráku a v Afghánistánu i po odchodu amerických jednotek. Dnes o tom informoval deník The Washington Post (WP), podle kterého by CIA měla zajišťovat americké zájmy v zemích, kde USA vedly mnohaleté konflikty.

Podle listu budou základny CIA v Bagdádu a v Kábulu zřejmě největšími zámořskými stanovišti americké rozvědky. Počet agentů v obou zemích by nicméně neměl dosahovat těch hodnot, jako při vrcholu tamních konfliktů.
   
V Iráku, odkud americké bojové jednotky odešly ke konci loňského roku, se podle WP chce CIA zaměřit především na klasické špionážní postupy. Americká rozvědka tak bude především monitorovat vývoj ve vládě, kde se stále prohlubují rozkoly mezi jednotlivými náboženskými a etnickými frakcemi. CIA se ale také bude snažit vyrovnávat vliv Íránu na iráckou politiku.

V Afghánistánu by měla podle deníku CIA vystupovat agresivněji. Hlavním úkolem nasazených agentů by mělo být zajišťování bezpečí kábulské vlády a oslabování povstaleckého hnutí Taliban. Rozvědka se také bude snažit zachovat infrastrukturu nutnou pro řízení bezpilotních letounů, které v zemi a v blízkém pohraničí budou pokračovat v pronásledování zbývajících vrcholných představitelů teroristické sítě al-Káida.

Američtí vojáci
Zdroj: EPA/ERIK S. LESSER/ISIFA

Očekává se, že CIA bude v Afghánistánu úzce spolupracovat se zvláštními jednotkami, jejichž příslušníci například loni v květnu zabili v sousedním Pákistánu vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina. Velitel zvláštních sil William McRaven prohlásil, že jeho jednotky budou poslední, kdo z Afghánistánu odejde.
   
Američané začali loni z Afghánistánu stahovat první vojáky. Podle plánu prezidenta Baracka Obamy by měly veškeré mezinárodní síly Afghánistán opustit do konce roku 2014.