V Dárfúru řinčí ruské i čínské zbraně

Dárfúr - Ruské a čínské zbraně jsou používané při porušování lidských práv v západosúdánském Dárfúru. Uvedla to organizace Amnesty International. Podle její zprávy Rusko a Čína dodávají súdánské vládě zbraně navzdory důkazům, že jsou používané proti civilistům. Embargo OSN je neúčinné. Spojené národy odhadují, že v Dárfúru od roku 2003 zemřelo kvůli násilnostem, hladu a nemocem 300 tisíc lidí. Agentura AFP informovala, že londýnská organizace vyjádřila podobná znepokojení již před pěti lety. Nejnovější zprávu zveřejnila po „nové vlně bojů“ mezi povstalci a vládními silami v minulém roce.

Násilnosti v podobě „cílených útoků na civilní obyvatelstvo spáchaných z etnických pohnutek a nerozlišeného leteckého bombardování měly podíl na odchodu asi 70 tisíc lidí z domovů a vesnic,“ uvádí AI. Čínu a Rusko v nejnovější zprávě viní, že do Súdánu nepřestaly dodávat zbraně a munici i přes „nezvratné důkazy“, že budou použity proti civilistům v Dárfúru. V tomto regionu na západě země od roku 2003 zuří boje mezi vládními silami a povstalci.

Podle OSN si boje vyžádaly nejméně 300 tisíc mrtvých a miliony lidí kvůli bojům opustily domovy. „Čína a Rusko prodávají zbraně vládě Súdánu s vědomím, že podstatné množství jich bude se vší pravděpodobností užito k porušování lidských práv v Dárfúru,“ řekl podle agentury AFP analytik AI zabývající se kontrolou zbraní Brian Wood.

Jednotky OSN v Súdánu
Zdroj: ČT24

Embargo platí už 7 let
   
Rada bezpečnosti OSN zavedla embargo na dodávky zbraní do Dárfúru v březnu 2005. Svědci AI sdělili, že našli nábojnice s čínskými kódy, ze kterých lze usuzovat, že byly do země přivezeny poté, co embargo začalo platit. Boje v Dárfúru pak prý opakovaně provázely letecké údery strojů ruské výroby typu Suchoj-25, Mi-24 a Antonov provedené zejména na civilní cíle. Súdán mezi lety 2007 a 2009 obdržel 36 nových vrtulníků typu Mi-24 z Ruska, které podle aktivistů „bez pochyb“ nahradí stroje ztracené během operací v Dárfúru.
   
AI podle agentury DPA vyzvala OSN, aby své embargo rozšířila na celé území Súdánu a lépe dohlížela na dodržování zákazu prodeje zbraní. O sankcích proti Súdánu by měli členové Rady bezpečnosti OSN nově diskutovat na schůzce, která se uskuteční příští týden v New Yorku.