Ratifikaci smlouvy ACTA pozastavilo už i Lotyšsko

Riga - Lotyšsko se stalo další evropskou zemí, která se rozhodla pozastavit ratifikaci kontroverzní mezinárodní dohody proti padělatelství, známé pod zkratkou ACTA. Podle zpráv dnešního rižského tisku pozastavení ratifikace s odkazem na názory odborníků a nálady veřejnosti doporučil lotyšský ministr hospodářství Daniels Pavluts.

Jeho ministerstvo prý s předáním dokumentu do parlamentu nebude spěchat. „Dáváme přednost konstruktivnímu a argumentovanému dialogu a diskusi se zainteresovanými stranami,“ řekl lotyšské tiskové agentuře LETA ministr. Do diskuse by se podle něj měla zapojit ministerstva, jichž se obsah smlouvy ACTA týká, ale i lotyšský veřejný ochránce práv.
   
Smlouvu ACTA koncem ledna v Tokiu podepsalo 22 zemí Evropské unie, mezi nimi i Česko. Ratifikace v jednotlivých státech se ale začíná zadrhávat. Vlády v České republice a v Polsku schvalování pozastavily, slovinská velvyslankyně v Japonsku se dokonce omluvila za to, že svůj podpis pod smlouvu připojila. Z evropské sedmadvacítky se ke smlouvě doposud nepřidalo Německo, Estonsko, Slovensko, Nizozemsko a Kypr.

Protest proti dohodě ACTA
Zdroj: ČT24

Cílem dohody je posílit dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví a bojovat proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu, mimo jiné záznamů hudebních či filmových děl, léků, značkových oděvů, ale například i spotřební elektroniky. Podle kritiků ovšem smlouva ACTA umožní cenzuru internetu a omezí jeho svobodné užívání.

Vydáno pod