Rumunsko má novou vládu

Bukurešť – Rumunsko má ode dneška novou vládu, schválil ji parlament. V čele kabinetu stojí dosavadní šéf zahraniční rozvědky Mihai Razvan Ungureanu. Ten ve funkci nahradil Emila Boca, který v pondělí podal po sérii protivládních protestů demisi.

Rumunsko má novou vládu. Koaliční kabinet pod vedením Mihaie Razvana Ungureana získal důvěru parlamentu, i když opoziční socialisté hlasování bojkotovali. Bývalý šéf zpravodajských služeb Ungureanu sestavil vládu za 2 dny a slíbil pokračovat v dosavadních reformách expremiéra Boca.

Mihai Razvan Ungureanu:

„Jsem seriózní, pilný, chodím do práce v šest ráno a odcházím, když je hotovo.“

Nový premiér se bude muset soustředit především na ekonomickou stabilizaci. Slíbil, že bude dodržovat dohody, které má Rumunsko s Mezinárodním měnovým fondem, Evropskou unií a Světovou bankou. V roce 2009 od nich Rumunsko dostalo půjčku ve výši 20 miliard eur. 

Předchozí vláda proto musela přijmout tvrdá úsporná opatření, kvůli kterým Rumunsko v posledních týdnech zažilo vlnu demonstrací. „Éra prosperity nezačne zítra,“ upozornil dnes Ungureanu, který vede vládní koalici v čele s Demokratickou liberální stranou. Ungureanu také řekl, že jedním z jeho hlavních cílů je také vymýtit korupci. Právě tento problém komplikuje vstup Rumunska do schengenského prostoru. 

Sociálně liberální opozice se hlasování o důvěřě vládě nezúčastnila, protože má výhrady k některým ministrům. Vyzvala také novou vládu, aby nehovořila jako ta předchozí jen o číslech a statistikách. „Z makroekonomického hlediska si Rumunsko vede dobře, ale na mikroúrovni, tedy pokud jde o běžný život, tam to dobré není,“ uvedl Victor Punta, jediný z předáků opozice, který byl dnes v parlamentu. 

Řádné parlamentní volby čekají Rumunsko letos v listopadu.