Syrská armáda se zřejmě chystá použít chemické zbraně

Damašek – V Sýrii protestují tisíce lidí proti Rusku, které zablokovalo v Radě bezpečnosti OSN rezoluci o Sýrii. Armádní posily střeží města. Výbuchy v severosyrském Halabu dnes nepřežilo 25 lidí a 175 osob utrpělo podle státní televize a ministerstva zdravotnictví zranění. Halab byl až dosud násilí ušetřen. Ve státní televizi o události informoval vzlykající moderátor a na záběrech se objevilo asi pět mrtvých těl. Podle státní televize nálože vybuchly u veřejného parku, kde si hrály děti. Syrská opozice prohlásila, že armáda začala do Homsu svážet chemické zbraně a na kontrolních stanovištích kolem města vojákům rozdává plynové masky. Dle opozičních zdrojů vojsko dovezlo do jedné homské školy větší množství granátů obsahujících chemické látky.

Opoziční koordinační výbory napočítaly 110 převážně civilních obětí v Homsu, hlavním centru odboje proti vládě prezidenta Bašára Asada. Druhým nejvýznamnějším městem Sýrie Halabem dnes otřásly silné exploze. Podle státní televize jsou na místě mrtví i ranění civilisté a také vojáci. Halab se dosud k protestnímu hnutí nepřipojoval, ve městě žijí hlavně příznivci vlády. Televize hovoří o dvou explozích, opozice o třech. Jedna z náloží údajně vybuchla u městské policejní stanice. 

Jan Kužvart, analytik, AMO:

„Nyní jsou tu dvě alternativy. Podle první jedna strana zvítězí - prevděpodobně opozice, Druhou je možnost, že se konflikt bude tak dlouho radikalizovat, že státní instituce zkolabují a zemi zachvátí chaos, protože nebude nikdo, kdo by zajistil monopol na násilí nebo alespoň základní funkce státu.“

Komentář Jana Kužvarta (zdroj: ČT24)

Libanonská armáda podle svědků posiluje jednotky na hranici se Sýrií, zejména na severu, kde s Libanonem sousedí povstalecká provincie Homs. Ve čtvrtek večer údajně dorazila nová jednotka do základny v oblasti Vádí Chálidu a libanonští vojáci začali hlídat místní vesnice, prohlížejí automobily a na hlavním pohraničním přechodu kontrolují doklady.

Pohřeb v Homsu
Zdroj: APTN/AP Photo

Armáda údajně vyslala jednotky k městu Zabadání, které má v rukou už deset dní armáda dezertérů. Opoziční zdroje se domnívají, že se vojáci v následujících dvou dnech pokusí dobýt toto město ležící u libanonské hranice. Útoky na Homs, ale také na Idlib nebo Dará prý nabývají na intenzitě, pod palbou jsou i nemocnice a kliniky a lékaři jsou zatýkáni.

Americký prezident Barack Obama ujistil, že Spojené státy vnímají agresi Asadova režimu vůči syrskému lidu a zasadí se o ukončení násilností. Prohlásil to při příležitosti jednání s italským premiérem Mariem Montim, který je na návštěvě Washingtonu. Obama s Montim si rovněž připomněli pád režimu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, a šéf Bílého domu poděkoval Montimu za přispění italské armády v loňské mezinárodní operaci v Libyi. Obě země vyjádřily vůli spolupracovat s přechodnou libyjskou vládou, informovala agentura AFP.

Šéf francouzské diplomacie Alain Juppé prohlásil, že hodlá nasadit veškerou svoji energii k řešení masakru v Sýrii. Připustil, že se mu zatím nepodařilo uspět při přesvědčování Rady bezpečnosti OSN, aby zaujala k situaci v Sýrii stanovisko. „Věřím, že se podaří v této věci postoupit, to znamená sejít se s přáteli syrského režimu a zesílit nátlak na Rusko a Bašára Asada,“ prohlásil Juppé.   

Šéfka diplomacie Evropské unie Catherine Ashtonová se ve čtvrtek připojila k mezinárodním výzvám směřovaným k Moskvě, aby podpořila rezoluci RB OSN, která požaduje odstoupení Asada a ukončení krvavých násilností v zemi. „Moje poselství ruským kolegům je, že musí uznat skutečnou situaci a to, že nemůžeme dál jednoduše nechat věci plynout,“ uvedla podle agentury Reuters při návštěvě Mexika.

Catherine Ashtonová a Sergej Lavrov
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že Západ svou podporou syrské opozice přispívá k prohloubení krize v Sýrii. Za krveprolévání podle něj nese
odpovědnost jedině syrská opozice, protože odmítá vyjednávat s vládou.

Rusko a Čína v sobotu vetovaly nejnovější návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN podporovaný Ligou arabských států. Rezoluce vyzývala syrského prezidenta k předání moci viceprezidentovi, stažení armády ze syrských měst a zahájení přechodu k demokracii. Všech 13 ostatních členů RB hlasovalo pro rezoluci.   

Zločiny proti lidskosti v Sýrii by měly jít před soud 

Syrští představitelé podezřelí z toho, že spáchali zločiny proti lidskosti nebo k nim vydávali rozkaz, by se měli zodpovídat před Mezinárodním trestním soudem (ICC), uvedl dnes Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. „Domníváme se a stále budeme opakovat, že případ Sýrie patří před Mezinárodní trestní soud. To by bylo velmi silným signálem těm, kteří odpovídají za vývoj (v Sýrii),“ prohlásil mluvčí úřadu.