Německo už taky couve, smlouvu ACTA nepodepíše

Berlín – Německo se rozhodlo prozatím nepodepisovat mezinárodní dohodu proti padělatelství ACTA. Po několikatýdenních protestech uživatelů internetu to dnes potvrdilo ministerstvo zahraničí. Německo se tak přidalo k Lotyšsku, Polsku i Česku, které s ratifikací dohody zatím váhají. ČSSD dnes vyzvala českou vládu ke stažení podpisu pod smlouvou ACTA.

Odpůrci ACTA namířili svůj hněv proti internetovým stránkám veřejných úřadů v zemích, které podepsaly 26. ledna v Tokiu dohodu ACTA. Německo to tehdy  „z čistě formálních důvodů“ neučinilo. 

Hackeři opakovaně napadali stránky v Polsku nebo třeba v Česku. Na sobotu naplánovali na řadě míst světa demonstrace proti ACTA, protesty se čekají i v různých městech České republiky. 

Cílem dohody ACTA je posílit dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, tedy boj proti šíření nelegálních kopií a padělků všeho druhu. Kritici ale tvrdí, že povede k omezení svobody na internetu.

Opoziční ČSSD nesouhlasí s mezinárodní smlouvu proti padělání ACTA a požaduje, aby česká vláda stáhla svůj podpis pod ní. Kabinet tento týden oznámil, že pozastavuje kvůli nejasnostem ratifikační proces této obchodní smlouvě. Sociální demokraté to vítají a chtějí od vlády, aby také odstoupila od smlouvy, oznámil po jednání předsednictví ČSSD předseda strany Bohuslav Sobotka.