Řecká vláda se rozpadá

Atény – Řecká vláda má potíže, odešli už čtyři krajně pravicoví ministři. Nechtějí hlasovat pro nový balík úsporných opatření, na kterém se vláda dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem. Předseda Lidové ortodoxní výzvy (LAOS) už dříve upozornil, že nacionalistická pravice reformy nepodpoří. Hlasovat se má v neděli. Řekové proti škrtům demonstrují. Na dnešek a zítřek vyhlásily odbory generální stávku.

Premiér Lukas Papadimos večer oznámil, že prosadí nový balík úspor navzdory politickým otřesům v zemi. „Nemůžeme nechat Řecko zbankrotovat,“ prohlásil Papadimos. „Naší prioritou je za jakoukoli cenu schválit nový ekonomický program a pokročit v dohodě o nové půjčce,“ dodal. 

Jenže jeho vláda slábne, demisi už podali čtyři zástupci krajně pravicové Lidové ortodoxní výzvy (LAOS). Jde o jednoho ministra a tři státní ministry, kteří jsou podřízenými ministrů, ale jsou zároveň členy vlády. 

Šéf strany LAOS Jorgos Karatzaferis navíc dnes oznámil, že nepodpoří sérii úsporných opatření, která za další půjčku ve výši 130 miliard eur požaduje Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Kabinet rovněž opustila socialistická náměstkyně ministra zahraničí, a to den poté, co tak učinil její stranický kolega ve stejné funkci na ministerstvu práce. Vláda se potýká se snižující podporou poslanců všech koaličních stran, tedy i obou nejsilnějších politických stran v parlamentu – socialistů a konzervativců, mezi nimiž stále vzrůstající množství poslanců dává najevo odhodlání hlasovat v neděli proti reformám. I tak má ale koalice zatím v 300členném parlamentu podporu 250 hlasů.