V Zambii vydali zatykač na trojici Čechů

Lusaka – Zambijské úřady vydaly zatykač na trojici Čechů podezřelých ze špionáže. Po zatčení byli v Zambii propuštěni z vazby, museli se nicméně pravidelně hlásit na policii. Trojice se ale loni na konci prosince za nevyjasněných okolností vrátila zpět do vlasti.

Češi byli zatčeni loni v říjnu a obviněni ze špionáže kvůli tomu, že fotografovali vojenské letiště a vjezdy do kasáren. Hrozilo jim až 30 let vězení. Z vazby byli po sedmi dnech propuštěni na kauci, zemi ale nesměli opustit a museli se hlásit policii. 

Nový rok už ale slavili se svými rodinami v Česku. Za nevyjasněných okolností se totiž dostali zpět do vlasti. Trojice všechna obvinění odmítá. Zatčení Čechů i jejich následný útěk do vlasti způsobil zvýšené napětí ve vztazích Prahy a Lusaky. Zambijský ministr vnitra se v lednu nechal slyšet, že by se trojice do jihoafrické země měla vrátit a stanout před soudem.

Zambie zvažuje i vydání mezinárodního zatykače pomocí Interpolu. Ani tehdy by ale zřejmě Češi nebyli do Zambie vydáni. Jiří Cetl, jeden z trojice obviněných Čechů, navíc ani nevěří, že by se Interpol vůbec do pátrání zapojil. „Nevěřím tomu, že by Interpol jejich argumentaci uznal, protože celé obvinění je vykonstruované,“ řekl už v lednu.