Antikoncepce povinně zdarma? Obama mírní svůj návrh

Washington – Obama už nechce antikoncepci jako povinnou součást zdravotního pojištění poskytovaného zaměstnavatelem. Po vlně kritiky, která se na něj za tento nápad snesla ze strany katolické církve, svůj návrh mírní. Dnes oznámil, že církevní zaměstnavatelé, jako třeba katolické univerzity nebo nemocnice, nemusí nabízet svým zaměstnankyním zdarma antikoncepci. Pokud o ni ale budou mít takové ženy zájem, musí ji dostat od pojišťovny.

Církevní organizace argumentovaly, že prezident by nařízením antikoncepce jako povinné součásti zdravotního pojištění zasahoval do náboženských svobod. Katolická církev například neuznává prakticky žádný způsob antikoncepce. A republikánští kandidáti do prezidentských voleb drží v rukou novou zbraň. „Je to skutečná rána především pro naše katolické přátele. Tento druh útoku na náboženství skončí, pokud já budu prezidentem Spojených států,“ prohlásil uchazeč o republikánskou kandidaturu na prezidenta Mitt Romney.

„Náboženské organizace nebudou muset za tyto služby platit,“ řekl dnes Obama s tím, že zaměstnankyním, které budou mít zájem, musí v rámci pojištění poskytnout antikoncepci zdarma pojišťovny. „Ale ženy pracující v těchto institucích budou mít přístup k antikoncepci zdarma,“ dodal.

Barack Obama ustoupil tlakům náboženských skupin ve věci antikoncepce (zdroj: ČT24)