Etzler: Ekonomický model Číny musí projít zásadní změnou

Praha – Horečný ekonomický růst Číny pomalu končí a její vládci musí hospodářský model komunistické země od základu změnit. Za současnými problémy asijského obra stojí především závislost na zahraničním exportu do zemí, které se utápí v dluhové krizi. Čínská vláda zvoní na poplach i z jiného důvodu. Ekonomická recese hrozí zapříčiněním sociálních nepokojů, které by mohly mít značný vliv na destabilizaci komunistického režimu. Zpravodaj České televize v Číně Tomáš Etzler, který byl hostem pořadu Hyde Park ČT24, sleduje na místě proměnu nejlidnatější země světa již několik let.

Čína je velmoc závislá na exportu a i samotná vláda si dobře uvědomuje, že musí své hospodaření od začátku restrukturalizovat. „Je příliš závislá na tom, kolik toho kupuje Evropa a Spojené státy,“ podotýká Etzler. Právě ekonomická krize těchto dvou klíčových vývozních destinací způsobí Číně velké ekonomické problémy. Čínští vůdci chtějí v první řadě stimulovat domácí poptávku. „To by potažmo pomohlo i Evropě. Jestliže Číňané začnou víc nakupovat, začnou se i střední vrstvy více zajímat o evropské zboží. Takhle změnit hospodářství ale trvá několik let. Je otázka, zda na to má čínská vláda čas,“ dodal Etzler.

Možná ekonomická recese je ale pro stát noční můrou. Krize v Evropě a Spojených státech na přelomu let 2008 a 2009 ve svém důsledku přinesla Číně ztrátu milionu pracovních míst. „Jestliže se situace bude opakovat v horším měřítku, čínská vláda se pochopitelně bojí sociálních nepokojů. Proto se snaží diverzifikovat své hospodářství, a proto si myslím, že pomůže Evropě,“ podotkl Etzler.

Číňané se o komunistickou stranu nezajímají

Přestože v současné komunistické Číně existuje řada disidentů, chybí jí hnutí, které by umožnilo reálný převrat režimu. „Většině Číňanů je úplně jedno, co komunistická strana dělá,“ upozorňuje Etzler. Lidé si uvědomují mizivý vliv, který na dění ve straně mají, a pokud jim režim nezasahuje do života, v podstatě ho ignorují. „Berou to jako entitu, která tam je, ale s kterou nic neudělají,“ doplnil Etzler.

Nicméně právě skrytá nespokojenost s korupcí a arogancí režimu může vyústit ve vládou tolik obávané nepokoje. V současné době se lidé velice snadno organizují díky internetu, proto je pro vládu prioritou číslo jedna udržet „sociální harmonii“.„Většině Číňanů nejde o demokracii, protože si mnohdy na venkově ani neumí představit, co to demokracie je. Číňanům jde o spravedlnost. Vidí, že si strana a její orgány kolikrát dělají, co chtějí, a stojí nad zákonem,“ upozorňuje Etzler.

Oslavy přichodu roku Draka
Zdroj: ČTK/AP/Achmad Ibrahim

„Kamarádka“ Severní Korea je pro Čínu lepší varianta

Čína má také podle Etzlera výhradní zájem na udržení pozitivních vztahů se Severní Korejí. „KLDR je i pro Čínu nepohodlným sousedem. Ale pro Čínu je mít nevypočitatelného souseda, který je jí ideologicky blízký, daleko přijatelnější než tam mít sjednocený Korejský poloostrov, který by byl pravděpodobně demokratickou zemí s hlavním městem v Soulu. A nebyl by spojencem Číny, ale Spojených států a Japonska,“ zdůraznil Etzler.

Číňané ale ve své zemi nejsou uzavřeni a stačí jím pouze dostatek peněz, aby mohli vycestovat. Čínská střední vrstva se stále rozrůstá a úměrně s tím i počet čínských turistů v Evropě. „Pokud Číňané mají peníze a nejsou sledovanými disidenty, a těch je jen pár tisíc v miliardové zemi, tak mohou cestovat naprosto volně. Neexistují tam žádné bariéry a nemusí se platit úplatky.“

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod