Anonymous napadli web americké CIA

Washington – Internetová stránka americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) byla v pátek nepřístupná. K zodpovědnosti se přihlásili hackeři z hnutí Anonymous, kteří prý na web zaútočili. Na web cia.gov se v pátek odpoledne nebylo možné dostat. Později se na jiné stránce podle agentury AFP objevilo vyjádření, že web CIA je nepřístupný. Mluvčí CIA Preston Golson podle deníku The Washington Post uvedl, že CIA „tyto zprávy prověřuje“. Útok předcházel dnešním celosvětovým protestům proti dohodě ACTA. K těm se připojí i Česko. Dokument, který má posílit dodržování práv k intelektuálnímu vlastnictví, zatím podepsalo dvaadvacet evropských států.

„CIA Tango Down“, tedy výraz označující porážku nepřítele, oznámila podle AFP skupina Anonymous na svém účtu na twitteru s odkazem na žargon zvláštních sil. Anonymous si tak připsali další cenný skalpel. Nejenom piráti ale v posledních dnech svádí boj o kontroverzní dohodu ACTA. Miliony jejích odpůrců po celém světě se bojí, že omezí svobodu na internetu. Dnes proto znovu vyjdou do ulic New Yorku, Londýna, Paříže, Berlína i Prahy. 

V Česku se bude demonstrovat hned na několika místech. Po druhé hodině odpoledne by měl protestní průvod zamířit k Úřadu vlády. Český kabinet zatím proces ratifikace zastavil a přijetí dohody se komplikuje i v dalších zemích. Schvalovací proces už zastavilo Lotyšsko a Polsko. Své ne včera přidalo i Německo. Než dokument podepíše, chce o něm ještě diskutovat. Ke smlouvě přitom musí přistoupit všech 27 zemí Evropské unie.

Anonymous už získali skalpy mnoha institucí

Hackeři z hnutí Anonymous v lednu krátce vyřadili z provozu weby amerického ministerstva spravedlnosti a amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Šlo o odvetu za dřívější uzavření světového serveru pro sdílení souborů megaupload.com americkými úřady. Ty jej chápou jako uzel šíření pirátských kopií autorských děl a jeho vedení obvinily z porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví.

Reklamní spot CIA
Zdroj: ČT24

Hnutí také stálo v čele nedávných útoků počítačových pirátů proti webům institucí a politických stran v Polsku, Česku a dalších evropských zemích, které koncem ledna podepsaly kontroverzní mezinárodní smlouvu proti padělkům ACTA. Smlouva se týká i boje proti počítačovému pirátství.   

Začátkem února hackeři z Anonymous zveřejnili záznam telefonátu, ve kterém vyšetřovatelé FBI a londýnského Scotland Yardu debatují o taktice boje s hackery, včetně členů Anonymous.