Prudké sněžení ochromilo Itálii, v Polsku zabíjely noční požáry

Varšava – Mrazy, které svírají Evropu, nadále přituhují. V noci zahynulo osm lidí v Polsku – nikoli však kvůli podchlazení, ale naopak v plamenech. Úřady proto vyzvaly, aby si lidé překontrolovali vytápěcí kotle a komíny. V Itálii potom od pátku umrzlo šest lidí, země je kvůli silnému sněžení na pokraji kolapsu. Do velkého zmatku upadlo římské letiště Fiumicino a ruší desítky letů. Srbsko potom kvůli mrazům vyhlásilo na příští týden mimořádné pracovní volno.

Osm lidí zemřelo v noci při požárech, které vypukly v Polsku v domech s technicky špatně zabezpečeným topením. Nejtragičtější požár vypukl ve východopolské obci Kolembrody, kde v dřevěném domě uhořeli tři lidé. Dva lidé zemřeli a další dva byli zraněni také při požáru v městě Siemianowice Slonskie v jižním Polsku. Ve Velkopolsku na středozápadě země si plameny vyžádaly dva mrtvé a v jihopolské obci Žarczyce Duže jednoho mrtvého.

V Itálii si naopak lidské životy vyžádal přímo mráz. Střed a jih země zasáhlo neobvykle zimní počasí, v Římě už od pátku nepřetržitě sněží. Umrzlo šest lidí, úřady se ale především zabývají dopravním kolapsem, který má také vliv na zásobování. Mimo provoz jsou železnice i zasněžené silnice, římské letiště Fiumicino zrušilo v pátek večer na dvacet letů. Desítky dalších spojů zrušilo letiště dnes dopoledne. Odpoledne už byla situace lepší, odpadaly pouze odjedinělé lety. Problémy má i další římské letiště Ciampino. Úřady zcela uzavřely letiště Rimini a sardinské Alghero.

Spotřebu energií se potom radikálním způsobem rozhodla snížit srbská vláda, která v noci na dnešek rozhodla o vyhlášení mimořádného týdenního volna pro úředníky a zaměstnance státních podniků. Uzavřít provozy by měly i soukromé firmy. Uzavřeny budou také školy a univerzity. „Hovoříme o nebezpečí, že rozvodná síť spadne,“ vysvětlily srbské úřady pracovní volno.

Ani Německo nežije v mrazivé době bez potíží. Na Neckaru zamrzlo 42 lodí, když se úřady rozhodly uzavřít plavební komory mezi Heilbronnem a Mannheimem.

Mrazy trápí celou Evropu (zdroj: ČT24)