Řeckem stále zmítají protesty, kvůli úsporám se štěpí i parlament

Atény – Řecko čelí bouřím na ulici i v nejvyšší politice. Na protest proti úsporným opatřením, která požaduje eurozóna a Mezinárodní měnový fond v souvislosti s další slíbenou půjčkou, pokračuje generální stávka. Protesty se mohou protáhnout až do neděle, ačkoli původně odborové organizace plánovaly, že je ukončí dnes. Vládu Lukase Papadimose potom pro nesouhlas s opatřeními opustilo už šest ministrů a podpora v parlamentu není zcela jistá. Vláda i šéfové největších stran proto vyzvali poslance, aby domluvené úsporné balíky podpořili. Právě část socialistů se totiž chystá hlasovat proti nim.

Dvoudenní generální stávka má v Řecku skončit dnes, odbory ale vyzvaly k pokračování protestů i nadále. Je proto možné, že lidé vyjdou do ulic i v neděli a připraví tak atmosféru k parlamentnímu hlasování o úsporném balíku, ke kterému by mělo dojít v neděli večer.

Stávka státních a všeobecných odborů postihla nejvíce řeckou metropoli Atény. Nejezdí MHD, vlaky ani lodě, nemocnice fungují v nouzovém režimu. Odboráři protestují proti snižování životní úrovně. Nový úsporný program sníží minimální mzdu o 22 procent, proto zřejmě poklesnou platy v soukromém sektoru, nižší mají být také důchody. Stát omezí také sociální dávky a přídavky, nástupní plat mladých lidí se může snížit až o třetinu.

Schválení úspor přitom není zcela jisté, část koaličních poslanců totiž naznačila, že se postaví proti dalším úsporám. Na protest proti navrženému balíku už z vlády odešli zástupci nacionalistické pravice i někteří zástupci Panhelénského socialistického hnutí (PASOK). Přesto má podle analytiků vláda ještě dost širokou podporu, aby úsporná opatření skutečně schválila.

Telefonát Soni Dorňákové Stamu (zdroj: ČT24)

Balík důrazně podpořili předsedové dvou velkých stran. Zatímco šéf hnutí PASOK Jorgos Papandreu hovořil o katastrofě v případě zamítnutí balíku, předseda konzervativců Antonis Samaras rovnou pohrozil svým poslancům, že je vyškrtne z kandidátek, budou-li hlasovat proti.

Ve večerním televizním projevu poté předseda řecké vlády varoval, že pokud v neděli poslanci úspory neodsouhlasí, občany země bude čekat zhroucení životní úrovně a nedostatek pohonných hmot nebo léčiv. Podle Papadimose dohoda rozhodne o budoucnosti země.