Britská policie zadržela pět zaměstnanců deníku The Sun

Londýn – V policejních celách se ocitlo pět zaměstnanců britského deníku The Sun ze skupiny News Corporation Ruperta Murdocha. Policisté současně zadrželi další tři lidi – policistu, příslušníka ozbrojených sil a úřednici ministerstva obrany. O novináře, policisty a úředníky se zajímají vyšetřovatelé případu uplácení, kdy měli policisté novinářům dávat tipy na zajímavé zprávy.

Policie zadržela šéfredaktorova zástupce Jeffa Webstera a čtyři další redaktory včetně hlavního reportéra listu. Vydavatelská skupina News Corporation, která The Sun vydává, potvrdila zadržení pěti svých zaměstnanců s tím, že policisté prohledali jejich domovy i pracoviště. „Všech pět bylo zatčeno pro podezření z korupce, napomáhání a navádění k nekalému chování a spiknutí,“ uvedla policie ve svém stanovisku.

V rámci tzv. operace Elveden už dříve skončilo ve vazbě přes deset lidí včetně čtyř bývalých i současných členů vedení Sunu. Celkem se tak už ocitlo v rukou vyšetřovatelů 21 lidí. Žádný z nich však zatím nebyl obviněn. Šéfredaktor listu vydal prohlášení, v němž uvedl, že je zatčením svých spolupracovníků šokován. Ujistil rovněž, že redakce pracuje na tom, aby pondělní číslo vyšlo jako obvykle.

Murdoch vyjádřil zaměstnancům podporu

News Corporation hovoří v souvislosti se zadržením svých lidí o „honu na čarodějnice“ a snaze vyvolat strach v redakci úspěšného deníku. Mediální magnát Rupert Murdoch a majitel vydavatelství vyjádřil deníku The Sun podporu, v příštím týdnu by měl zaměstnance listu navštívit osobně.

Telefonát Milana Kocourka (zdroj: ČT24)

Vyšetřování uplácení policistů a úředníků deníkem The Sun přišlo zhruba rok po neslavném konci dalšího úspěšného bulvárního titulu vydavatelského domu News Corporation. Deník Guardian tehdy zjistil, že zaměstnanci týdeníku News of the World získávají informace nezákonným způsobem, například odposlechem telefonů. Tím se britská policie rovněž nadále zabývá, vyšetřování běží souběžně se šetřením praktik v Sunu.