Španělsko: Hospodářská krize vyhání obyvatele vesnic do města

Oviedo – Španělský venkov se rychle vylidňuje. Nejkritičtější situace je na severu země, v provincii Asturia, kde stovkám vesnic hrozí úplný zánik. Obyvatele z vesnic vyhání především hospodářská krize, kvůli které už madridská vláda nemůže podporovat tamní tradiční zemědělství.

„Asturské vesnice se vylidňují od poloviny dvacátého století. Tento trend nyní pokračuje,“ vysvětluje Diego Cánado, jenž se úbytkem obyvatel na severu země dlouhodobě zabývá. V provincii Asturia je celkem 408 vesnic zcela neobydlených, další více než 500 městeček obývají pouze jeden až tři lidé.

Další severní regiony jsou na tom velmi podobně. Z venkovských domků se tak v lepším případě buďto stávají rekreační objekty, kam majitelé nejezdí, nebo vybydlené zříceniny. „Dřív to tu bylo zábavnější. Nebyla televize ani rádio, ale byli tu mladí a hodně se tancovalo,“ vzpomíná na časy, kdy byly vesnice plné života, Maria Rodríguezová z malé vesničky Villagermonde.

Počet obyvatel v asturských vesnicích klesá
Zdroj: ČT24

Mladí však z vesnic prchají do měst. Z idylické krajiny je vyhání především nedostatek vhodných příležitostí k výdělku. „Místní skupiny, které se starají o rozvoj venkova, jsou čím dál tím menší kvůli ekonomickým problémům,“ popisuje Francisco González, vedoucí centra pro rozvoj venkova v Asturii.

V Evropské unii je nezaměstnanost nejvyšší právě ve Španělsku. Její míra se v posledním čtvrtletí vyšplhala na 22,85 procenta, což je nejvíce za 17 let. A problémy pracovního trhu nejtvrději dopadají právě na mladé lidi. Nová vláda bojuje s ekonomickou krizí na celostátní úrovni. Škrtat chce mimo jiné i v rozpočtech regionálních vlád. Což ale znamená jediné: úbytek obyvatel španělských vesnic bude dál pokračovat.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod