Film o SEALs: V hlavních rolích tentokrát skuteční vojáci

Washington – Jedni z nejlépe vycvičených vojáků na světě vstoupili do zářivého hollywoodského světa. Příslušníci elitní jednotky Námořnictva Spojených států – Navy SEALs, kteří mimo jiné dopadli Usámu bin Ládina – totiž natočili film, ve kterém hrají sami sebe.

Film, který točí režisér Mike McCoy začal vznikat před dvěma a půl lety jako náborový snímek Navy SEALs, ale vyvinulo se z něj něco docela jiného. Od běžných filmů se liší v jednom – místo herců vystupují skuteční členové elitní jednotky Námořnictva Spojených států, místo nahraných scén spatří diváci záběry ze cvičení. Zprvu se přitom projekt zdál být odsouzen k neúspěchu. „Na začátku nás všichni odmítli. Do filmování se jim nechtělo,“ shrnul režisér McCoy.

Nakonec se ale tvůrcům filmu podařilo přesvědčit vojáky, že je nikdo nezahraje lépe než oni sami. Teď jsou členové SEALs s výsledkem náramně spokojeni. „Je to maximálně autentické. Byli jsme při natáčení s filmaři na každém kroku a můžeme říct, takhle to opravdu chodí,“ poznamenal příslušník SEALs zvaný Rorke.

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Spolupráci, které se nakonec domohl, si nemůže vynachválit ani režisér McCoy. „Jsou to ti nejskvělejší chlapi, jaké jsme kdy potkali – opravdu skromní, dobří hoši. Hoši, se kterými chcete jít na pivo, nebo si zajezdit na surfu,“ zhodnotil filmař členy elitní jednotky.

Přestože výsledek zhlédnou první diváci po dvou letech práce, na žádnou obrovskou senzaci se těšit nemohou. SEALs nepředvedli před kamerou své nejnovější metody, při některých akcích navíc upravili záběry kamery. Přesto se nemusí film bát neúspěchu. SEALs mají teď – poté, co dopadli Usámu bin Ládina nebo vysvobodili rukojmí somálských pirátů – v Americe jedinečnou pověst.