Čech zadržený kvůli focení v Indonésii se vrátil domů

Praha/Jakarta – Čech, kterého ve středu v Indonésii zadrželi kvůli focení demonstrace, se dnes vrátil domů. Informovala o tom televize Nova. Pětatřicetiletý Petr Zámečník zatím neví, na jak dlouho jej Indonésie vyhostila, do země se ale plánuje vrátit.

Zadržen byl v indonéské provincii Západní Papua a ještě téhož dne propuštěn. Muž fotografoval demonstraci za nezávislost v odlehlé indonéské oblasti, přitom k tomu neměl povolení, které tamní úřady požadují. Prokazoval se totiž jako novinář, i když neměl průkaz. Pak ho vyslechl imigrační úřad. Zámečník je šéfredaktorem Fincentra Media. Podle televize Nova se domníval, že fotí slavnost, a netušil, že se jedná o demonstraci. Hrozilo mu indonéské vězení, nakonec přišel pouze o pořízené fotky.

Indonésie vydává turistům víza na Papuu se striktními pravidly a na zahraniční novináře uvaluje přísné restrikce, pokud chtějí v regionu pořizovat reportáže. Indonéské úřady tvrdí, že toto opatření má sloužit bezpečnosti novinářů, protože provincie Papua i Západní Papua byly opakovaně svědkem násilností od roku 1969, kdy se staly součástí Indonésie. Jakarta anektovala Papuu v roce 1969 v referendu o takzvaném sebeurčení.

Zámečník se plánuje do Indonésie vrátit. „Je to skvělé místo pro potápění, mám vytipovaných několik lokalit, které bych chtěl navštívit. A mám tam také přátele,“ řekl Nově.