Opoziční demonstraci v Bahrajnu rozehnali slzným plynem

Manáma - Bahrajnská policie dnes slzným plynem a ohlušujícími granáty rozehnala demonstraci, kterou si v metropoli Manámě bahrajnští šíité připomínali neúspěšné protivládní protesty z loňského roku. Organizátoři dnešního protestního pochodu podle agentury Reuters varovali, že v nadcházejících dnech uspořádají další demonstrace.

„Ukazuje se, že lidé stále mají vůli k protestu, že se vracejí a že neodejdou,“ prohlásil bahrajnský aktivista Nabíl Radžáb, který patřil k pořadatelům dnešní demonstrace. Při protestu v Manámě policisté rovněž zadrželi dva Američany z organizace Witness Bahrain, která demonstrace v zemi monitoruje. Podle úřadů budou oba vyhoštěni, protože při příjezdu do země lhali o účelu své cesty.

Organizace uvedla, že i přes vypovězení svých dvou spolupracovníků bude dál sledovat vývoj v zemi, kde se očekávají další protivládní protesty. „V nadcházejících dnech a týdnech bude Witness Bahrain stát po boku lidí, kteří vyjdou do ulic s požadavkem demokracie, rovnosti a respektu k lidským právům,“ uvedla organizace v tiskovém prohlášení.

Podle Reuters se očekává, že se protesty budou stupňovat s nadcházejícím výročím zahájení loňských protivládních demonstrací, které připadá na 14. února. Bahrajnští šíité loni protestovali proti údajné diskriminaci ze strany menšinových sunnitů, kteří zemi vládnou, a požadovali větší podíl na moci. Demonstrace ukončil zásah bahrajnských ozbrojených sil, které podpořila saúdskoarabská armáda.