Nespoléhejte se na Západ, varoval vůdce al-Káidy Syřany

Damašek – Vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí dnes vyzval syrské obyvatelstvo, aby se ve svém boji proti režimu prezidenta Bašára Asada nespoléhalo na podporu západních zemí. Ve videu umístěném na jednom z islamistických serverů rovněž požádal muslimy v Turecku, Iráku, Jemenu, Libanonu a Jordánsku, aby vzbouřeným Syřanům přišli na pomoc.

Muslimové by měli „syrským bratrům pomoci, jak mohou, měli by poskytovat peníze a informace, ale obětovat třeba i život,“ prohlásil v asi osmiminutovém videu Zavahrí. Vyzval Syřany, aby se ve svém boji za svržení Asadova režimu „nespoléhali na Západ, Spojené státy, arabské vlády ani Turecko“.

Egypťan Zavahrí převzal vedení teroristické sítě al-Káida po smrti Usámy bin Ládina, kterého loni v květnu zastřelilo americké komando v Pákistánu. Podle nepotvrzených zpráv, které v sobotu zveřejnila americká média, Zavahrí zorganizoval v syrském Damašku a Halabu od prosince sérii tří pumových útoků, při nichž zemřely desítky lidí. Z odpovědnosti za ně se dosud vzájemně obviňovaly syrská vláda a opozice.

Zavahrí už loni v červenci adresoval syrským povstalcům vzkaz, aby svůj hněv směřovali nejen na syrskou vládu a armádu, ale i proti Izraeli a Spojeným státům, jejichž solidarita se syrskou opozicí je podle něj licoměrná. Syrské opoziční síly bojují proti Asadovu režimu už téměř rok. Krvavé násilnosti v syrských městech si podle neoficiálních údajů OSN vyžádaly kolem 5 400 obětí.