Počet obětí mrazu v Evropě vzrostl na 600

Vídeň/Priština – Po další nebývale chladné noci se začínají shromažďovat zprávy o obětech mrazu ze všech států Evropy. Nízké teploty si nicméně během letošního roku vyžádaly již 600 obětí po celém kontinentě. Rtuť teploměrů na řadě míst včetně ČR klesala pod minus třicet stupňů Celsia a například v Polsku za 24 hodin zemřelo kvůli zimě či neopatrné manipulaci s ohřívači celkem 20 lidí. Nejméně 9 osob má na svědomí lavina, která v Kosovu zavalila 15 domů. Záchranářům se po několika hodinách podařilo z jednoho ze zavalených domů vyprostit šestiletou dívku. Podle lékařů je mimo ohrožení života.

V Polsku již tuto zimu podle tamního ministerstva vnitra zahynulo přes 100 lidí. Dvacítka nejnovějších obětí podle mluvčí ministerstva buď umrzla, nebo zemřela při požárech způsobených poškozenými a improvizovanými ohřívači. Kosovští záchranáři u horské vesnice Restelica na severu země dál pátrají v lavině po možných přeživších – pohřešují ještě jednu osobu. Podařilo se jim ale asi po deseti hodinách vyprostit živou pětiletou holčičku, kterou zasypala desetimetrová vrstva sněhu. Děvčátko objevili, když uslyšeli její hlas a vyzvánění telefonu. Holčička byla převezena do nemocnice a její život prý není v ohrožení.

Balkán se s vydatným sněžením potýká již déle než dva týdny. V postižených regionech zůstávají stále desítky tisíc lidí, kteří jsou v převážně horských oblastech zcela odříznuti od světa. Většina z nich se musí vypořádat i s přerušenými dodávkami elektrické energie. V Černé Hoře, kde v sobotu úřady vyhlásily stav nouze, se dnes záchranářům podařilo proklestit si cestu k asi 50 cestujícím vlaku, který před dvěma dny na trati zastavila lavina. Jeden z pasažérů v sobotu zemřel na infarkt, ostatní přečkali v blízkém tunelu.

Rakousko, které v noci na dnešek prožilo další rekordní mrazy, s očekáváním hledí na nový týden, kdy by se podle meteorologů mělo oteplit. Nejchladněji bylo dnes v noci v tyrolské obci Tannheim, kde odborníci v nadmořské výšce 1 100 metrů naměřili minus 26,4 stupně Celsia. Na dalších 253 měřicích stanicích byl více než desetistupňový mráz. Nejtepleji bylo v noci ve Štýrském Hradci, který podle APA hlásil minus 7,9 stupně Celsia.

Změnu počasí dychtivě očekávají i Finové. Tamní televize YLE na svém webu zveřejnila statistiky, podle kterých severní oblasti země zažily největší mrazy na přelomu ledna a února a jih v uplynulém týdnu; nyní se prý již otepluje. Současné mírnější teploty jsou mimo jiné výsledkem toho, že dny se prodlužují. Například obyvatelé Helsinek si užívají slunečního svitu o 37 minut déle, než tomu bylo před týdnem. Dnes zde slunce zapadne po 17:00 místního času, což bude poprvé v letošním roce.