Český dokument představuje Bělorusům jejich zakázané básníky

Praha/Minsk – Český dokumentární cyklus s názvem Bělorusko jedna báseň začala vysílat tamní televize Belsat. Desetidílný seriál představuje portréty zástupců zakázané běloruské poezie a má šířit liberální osvětu uvnitř nedemokratického státu. Cyklus vznikl v květnu 2011, kdy čeští dokumentaristi Erika Hníková a Radim Procházka vyjeli do Minsku zmapovat podobu básnické scény psané v běloruštině.

Autoři projektu chtějí běloruským divákům představit poezii, která v tamní oficiální kultuře nemá místo. Ruský vliv je zde patrný nejen v umění, ale také v jazyce. Erika Hníková, ředitelka cyklu Bělorusko jedna báseň, k tomu říká: „Ta země je pod velkým tlakem, který je cítit úplně všude. Ti lidé tam působí šedým, zakřiknutým, nesvobodným dojmem.“

Čeští tvůrci navíc nacházejí v tvorbě běloruských básníků mnohé paralely se situací neoficiální kultury v normalizačním Československu. I zakázaní autoři v Bělorusku často bojují proti režimu typickými zbraněmi, tedy skrytými narážkami a ironií. Podle autora konečné verze dokumentu Petra Minaříka má navíc politická poezie oproti českému prostředí stále silnou pozici – zejména jako prostor pro využití jinotajů a šifer.

Televize Belsat ve spolupráci s polskou veřejnoprávní televizí vysílala tento týden již druhý portrét. Seriál Bělorusko jedna báseň bude běloruské společnosti představovat jeho vlastní, i když poněkud neznámou kulturu až do začátku dubna. „Je to také splácení dluhu, který máme. Rakušáci, Němci, Holanďané nebo Američani točili o Československu před rokem 1989 – my v rámci svých malých možností můžeme něco dělat pro Bělorusko,“ dodal Minařík.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)
Vydáno pod