Islamolog: Vývoz demokracie do arabských zemí je ideologická fikce

Praha – Hostem studia ČT24 byl autor několika významných publikací o islámském světě, islamolog a orientalista Miloš Mendel. Podle něj je velmi důležité uvědomit si, jak společnosti arabských zemí vypadají, jak jsou strukturované. Jedině tak lze podle něj pochopit napětí, které v nich panuje. Tvrdí, že radikální postoj některých arabských zemí je pochopitelný. Hraje se tady totiž prý jakási politická hra. K uklidnění situace je ale velmi skeptický. Dá se prý očekávat jen stále se prohlubující nestabilní situace v arabském světě.

„Syrská společnost připomíná jakousi mozaiku. Panuje zde totiž existence “velkorodin„, země má tedy především rodinný charakter. Na druhé straně se zde mluví o takzvaném etnicko-konfesionálním fenoménu struktury společnosti. To znamená, že jednotlivé famílie, z nichž některé jsou u moci, některé méně u moci, některé bohatší, některé chudé, patří k určitým společenstvím nábožensko-etnickým. Ty se v nějaké historické perspektivě utvářely a žijí pospolu v komunitách. Proto, když vznikne nějaké napětí v zemi, tyto komunity spolu drží,“ vysvětlil předseda Rady Orientálního ústavu AV ČR Mendel.

Rozhovor s Milošem Mendelem (zdroj: ČT24)

Demonstrace v Sýrii prý zpočátku chtěly změnit režim mírumilovnou cestou, nevznikaly na bázi nějakého mezináboženského konfliktu, jak tvrdí islamolog. Reakce režimu byla ale podle jeho slov od samého počátku velmi brutální. „To demonstrantům nahrálo, a tak se konflikt v dnešních dnech podobá spíše občanské válce,“ dodal.

Zásahy západního světa do demonstrací v arabských zemích podle něj nikdy neskončily ani vojensky, ani politicky, ani ideologicky moc dobře. „Západ zasáhl v Libyi z celkem vypočítavých důvodů, které mají své ekonomické i demografické opodstatnění. Myslím si, že teď budeme celá dlouhá léta svědky nestabilní situace v arabských zemích,“ vyjádřil se Mendel.