Bombové útoky na izraelské ambasády v Indii a Gruzii

Dillí/Tbilisi – Izraelské ambasády v Gruzii a Indii se staly terčem bombového útoku. Zatímco policisté v gruzínském Tbilisi nastraženou bombu zneškodnili, v indickém Dillí vybuchla. Exploze zranila čtyři lidi. Podle deníku Jerusalem Post je mezi nimi manželka velvyslance.

„Máme jeden pokus o útok a jeden úspěšný, v obou případech se útoky soustředily na lidi, kteří pracují na izraelských ambasádách,“ potvrdil mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Paul Hirschson. 

Podle něj byla v Tbilisi před ambasádou nalezena bomba v automobilu, který patřil zaměstnanci úřadu. Policie ji ale zneškodnila.

Podobný scénář měl i útok v Indii v Dillí, kde ale bomba vybuchla. Tady byli zranění čtyři lidé, mimo jiné řidič vozidla a manželka jednoho z izraelských diplomatů. Oba jsou v nemocnici v péči lékařů. 

Netanjahu: Za útoky stojí Írán

„Incident prošetřujeme. Spolupráce s místními bezpečnostními složkami je vynikající,“ řekl mluvčí izraelského ministerstva Jigal Palmor. Izrael po útoku varuje všechna zastupitelství ve světě. Pozornost se má soustředit především na veškerá vozidla. Ta se nemají užívat, dokud je nezkontrolují bezpečnostní technici.

Telefonát Břetislava Turečka (zdroj: ČT24)

Šéf bezpečnostního oddělení izraelského ministerstva dopravy Danny Šenar požádal evropské bezpečnostní služby, aby zpřísnily bezpečnostní opatření kolem skupin Izraelců například v lyžařských střediscích a hotelech.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že za oběma akcemi stojí bezpochyby Írán coby „největší šiřitel terorismu na světě“. „V minulých měsících jsme byli svědky podobných pokusů o útoky na izraelské občany a na Židy v několika zemích, včetně Ázerbájdžánu a Thajska. Ve všech případech se nám je podařilo včas odhalit a za všemi stál Írán a jeho vazal Hizballáh,“ řekl. 

Írán ovšem vehementně popírá, že by měl s útoky něco společného. K útokům došlo přesně den po čtvrtém výročí smrti někdejšího vojenského velitele Hizballáhu Imáda Mugníji. Hizballáh tvrdí, že ho v Damašku zabili izraelští agenti.