Obávaný radikální muslimský duchovní Katada je na svobodě

Londýn - Soud v Británii po šesti letech ve vazbě za velmi přísných podmínek propustil na kauci radikálního muslimského duchovního abú Katadu. Londýn ho stále považuje za hrozbu pro národní bezpečnost a chce ho vyhostit do Jordánska. Britské úřady mu připisují vazby na al-Káidu a viní ho z podněcování extremismu.

Na svobodě musí duchovní dodržovat údajně vůbec nejpřísnější podmínky, které britské soudy od teroristických útoků na USA v září 2001 uložily. Abú Katada mimo jiné nesmí vodit své nejmladší dítě do školy, doma musí pobývat nejméně 22 hodin denně a rovněž má zakázáno hovořit s kýmkoli, kdo nebyl prověřen tajnými službami. O podmínečném propuštění rozhodl britský soud před týdnem.

Katada měl vazby zřejmě i na bin Ládina
   
Padesátiletý abú Katada je palestinsko-jordánského původu a do Británie přijel v roce 1993. Je obviňován z toho, že měl vazby na teroristickou síť al-Káida a na jejího někdejšího šéfa Usámu bin Ládina. Stejně tak byl viněn z podněcování terorismu a k extremismu v Británii.

V Británii nebyl nikdy obžalován, ale britské úřady tvrdí, že radil militantním islamistům a získával peníze pro teroristické útoky.
   
Evropský soud pro lidská práva před necelým měsícem rozhodl, že nemůže být do Jordánska vyhoštěn. Zdůvodnil to tím, že by proti němu mohly být použity důkazy získané mučením dalších osob. To by podle štrasburského soudu ohrozilo jeho právo na spravedlivý proces.