Vzhůru na kůň, Kimové!

Pchjongjang – V centru Pchjongjangu dnes odhalili bronzové jezdecké sousoší obou zesnulých Kimů. Nedávno zesnulý vůdce Severní Koreje Kim Čong-il a jeho otec a zakladatel komunistického státu Kim Ir-sen jsou na koních zvěčněni v nadživotní velikosti. Slavnosti za přítomnosti armádních a politických špiček se nicméně nezúčastnil Kim Čong-ilův syn a nástupce v čele země Kim Čong-un.

Vytvoření jezdeckého sousoší vysokého 5,7 metru nařídil Kim Čong-un před dvěma měsíci, tedy těsně po Kim Čong-ilově smrti. Podle experta na Koreu Petera Becka je znázornění Kim Čong-unových přechůdců jako bohů nezbytné pro režim, který funguje na dědičném principu. Nový vůdce tak buduje na těchto symbolech svou legitimitu.

Kim Čong-ilovi, který zemřel v polovině prosince a kterému by ve čtvrtek bylo 70, se tak dostalo posmrtného zadostiučinění. Dlouhodobě totiž plánoval nechat nad Pchjongjangem postavit jezdeckou sochu jeho otce, který má po zemi sochy, jež ho znázorňují většinou vestoje. Takové samostatné sochy se ovšem má na kopci Mansu nad Pchjongjangem v brzké době dočkat také Kim Čong-il, který za života o takovéto zvěčnění neusiloval. V roce 1999, kdy přišel takový návrh před jeho 60. narozeninami, dal najevo, že se na to necítí „připraven“.