Milovníci dobrodružství míří za keškami už i pod hladinu

Washington – Populární geokešing, tedy moderní hledání pokladů pomocí GPS, se rozšířil o novou dimenzi, kterou představuje podvodní svět. U některých schránek, takzvaných kešek, je proto v propozicích poznámka, že k jejímu nalezení je nutný potápěčský přístroj.

Schránek pod vodou přibývá a podpis v nich se kvůli obtížnosti velmi cení. „Lidé, kteří se geokešingu aktivně věnují, si chtějí vyzkoušet své schopnosti, a tak se naučí potápět a snaží se najít svou první podvodní kešku. Nebo jde o aktivní potápěče, kteří už mají průkaz a chtějí ke svému koníčku přidat prvek napětí a hledání pokladů,“ konstatoval redaktor Geochaching.com Bryan Roth. 

Kenny Jenkins vytvořil svou kešku v desetimetrové hloubce v jezeře Denton na Floridě. V databázi stránek Geocaching.com se pod kódem 38XA2 zařadila mezi stovku podvodních skrýší. První se přitom objevila už před deseti lety. „Ti, kteří se rozhodnou jít pro kešku pod vodu, musí hledání obětovat spoustu práce a úsilí. Teď ale sportuje daleko víc lidí a geokešing pod vodou skloubil dvě moje největší záliby,“ podotkl Jenkins.

Na Zemi je už přes milion kešek

Hledání skrytých schránek pomocí GPS spojuje turistiku, důvtip a napětí. Věnují se mu lidé po celém světě. Místa, kde lze kešky najít, jsou i se stupněm obtížnosti a potřebným vybavením na webových stránkách. V Česku je úkrytů 27 tisíc – včetně třeba těch na počest všeuměla Járy Cimrmana. Na celém světě jich pak je milion a půl, a to mnohdy na bizarních nebo těžko dostupných místech.

Geokešing
Zdroj: ČT24

Podvodní kešky patří mezi opravdové lahůdky. Orientace pod vodou je totiž dost složitá. Pravidla jsou přitom stejná jako na souši: najít schránku a podepsat se. Pokud je v ní nějaká drobnost, může si ji člověk vzít, ale musí místo toho dát jinou, a to stejné nebo vyšší hodnoty. „Jen s podpisem je oficiálně potvrzeno, že jste kešku našli,“ zdůraznil Jenkins. 

Jezero Denton je oblíbenou potápěčskou destinací. Pořádají se tu kurzy pro začátečníky a pokročilí si mohou užívat podvodních prolézaček a vraků. Jenkins proto počítá s tím, že se jeho keška stane další vyhledávanou atrakcí a že alespoň část z těch, kteří ji pod vodou najdou, geokešingu propadne. Seznam podvodních schránek by se tak mohl v budoucnu rozrůstat třeba stejně rychle jako těch na pevnině.

Geocaching pod vodou (zdroj: ČT24)