Írán údajně zruší kamenování a popravy dětí

Teherán – Írán údajně chystá změny v trestním právu, které už posvětila i tamní Rada dohlížitelů. Ta dbá na to, aby zákony země byly v souladu s islámským právem šaría. Kromě poprav dětí by podle britského listu Daily Telegraph mělo být zrušeno i kamenování, tedy tradiční trest za cizoložství. Podle organizace Human Rights Watch se nikde jinde na světě nepopraví tolik dětí jako právě v Íránu. V celkovém počtu poprav je Irán na druhém místě za Čínou.

Popravy jsou v Íránu hlavním trestem za vraždy, smilstvo, homosexualitu, prodej a pašování drog, špionáž nebo jakýkoliv čin, který byl míněn s účelem rozvracení státní politiky, ekonomiky nebo sociálního pořádku. Jen loni zde bylo popraveno více než 600 lidí. Ukamenování se používá hlavně jako trest pro muže a ženy, kteří byli shledáni vinnými z cizoložství. Od roku 1980 bylo v íránu ukamenováno podle místních aktivistů nejméně 99 lidí.

Arabista Petr Pelikán:

„Pro Írán je tato problematika úplně okrajová, protože vykonaných poprav kamenováním je tam mizivě málo, pokud vůbec nějaké jsou. Islámské právo totiž dává tolik podmínek pro usvědčení a vykonání tohoto trestu, že jsou téměř nesplnitelné.“

Írán se už před deseti lety pokusil zmírnit své přísné právo, změna byla ale spíše kosmetická. Soudci dostali nařízeno, aby se vyhýbali trestu ukamenování a raději se uchylovali k oběšení. U dětí pak často čekali, až dovršily osmnáctého roku věku, a teprve pak byl trest vykonán.

Rozhovor s Petrem Pelikánem (zdroj: ČT24)

Rozhořčení vyvolal před dvěma lety případ Íránky Sakíneh Aštianiové, nad níž soud vyřkl ortel smrti ukamenováním. Žena údajně zabila svého manžela a dopustila se nevěry. Pod mezinárodním tlakem byl její trest změněn, nyní jí hrozí smrt oběšením.