Ani bumerang, ani semeno javoru, ale špionážní letadlo do kapsy

Washington - Firma Lockheed Martin představila další model průzkumného bezpilotního letounu. A výtvor je výjimečný hned z několika důvodů. Svou značně neobvyklou konstrukcí i způsobem, jakým snímá obraz. V neposlední řadě i tím, že se se svými rozměry pohodlně vejde i do batohu vojáků v první linii.

Jmenuje se Samaraj, připomíná totiž svištící čepel japonského válečníka. „Vojáci ho můžou pohodlně nosit v batohu. Do vzduchu ho dostanou stejně, jako se hází bumerang a letoun se pak může vznášet mezi budovami i je přeletět. Může také nahlížet do oken a hledat nepřítele uvnitř,“ popisuje výhody Bill Borgia z Lockheed Martin. 

Váží necelého půl kila a měří pětadvacet centimetrů. Jde vlastně o zvětšené semeno javoru, jehož čepel také rotuje kolem těžiště. Až na to, že u Samaraje je čepel poháněná vrtulkou a směr letu řídí klapka. Ovládání, které se dá nahrát do tabletu nebo i mobilního telefonu pak nejvíc ze všeho připomíná počítačovou hru. 

Bezpilotní letoun Samarai
Zdroj: ČT24/youtube.com

Jak sami konstruktéři tvrdí, nejsložitější nebylo vymyslet, jak by se tento letoun mohl udržet ve vzduchu, ale jak z něj přenášet obraz tak, aby byl použitelný. „Letoun může rotovat rychlostí mnoha tisíc otáček za minutu a my potřebovali zajistit, aby měl operátor stabilní obraz, tedy synchronizovat snímání s rotací kamery,“ vysvětluje Bill Borgia. 

Další výhodou je, že robota můžou vyrábět 3D tiskárny a hotová letadélka se tak nemusí rozesílat po celém světě. Vojákům nebo policistům, kteří by měli takovou tiskárnu, pak postačí stáhnout si šablonu a osadit trup pohonem a ovladači. Díky 3D tisku je navíc možné jednoduše změnit rozměry výsledného výrobku tak, aby vyhovoval účelu, ke kterému je potřeba. Velikost pak limitují jen rozměry elektroniky, baterií a pohonu. 

Lockheed Martin, který je velkým dodavatelem pro řadu armád světa, tak opět o něco přiblížil okamžik, kdy vojáci a policisté nebudou muset čekat na vzdušnou podporu, tedy vrtulníky nebo špionážní bezpilotní letouny, ale svého elektronického zvěda si budou nosit vždy v pohotovosti s sebou.

Bezpilotní letoun (zdroj: ČT24)