Při požáru v Hondurasu uhořely stovky vězňů

Tegucigalpa – Nejméně 357 obětí si vyžádal požár ve věznici v Hondurasu. Řada dalších vězňů utrpěla při požáru zranění, někteří z nich vážná. Údaje jsou zatím velmi nepřesné, počet obětí se může ještě zvýšit. Mnoho vězňů po vypuknutí požáru zřejmě uteklo. Příčina požáru se zatím vyšetřuje. Spekuluje se o tom, že mohl být způsoben vzpourou vězňů nebo elektrickým zkratem.

Plameny, které šlehaly do výšky několika metrů, proměnily místní věznici ve smrtící past. Stovky vězňů byly v tu chvíli uzavřeni ve svých celách, odkud nebylo úniku. Uhořeli, nebo je udusil kouř. Neunikla ani žena, která byla ve věznici na návštěvě. Ti co měli štěstí, utekli střechou. „Najednou jsme slyšeli řev a nářky v místech, kde začalo hořet. V tu chvíli začala panika, nevěděli jsme, co máme dělat. Jediné co jsme mohli, bylo začít trhat strop a uniknout vrchem,“ popsal vězeň, který se dokázal dostat ven.

Těla řady vězňů byla podle agentur spálena k nepoznání, další zemřeli na udušení. Velká část věznice lehla popelem.

Hasiči se k věznici nejdříve nemohli vůbec dostat. Nastal úplný chaos. Policisté začali nahánět uniklé vězně a situaci navíc zkomplikovali i příbuzní vězňů, kteří se do komplexu snažili dostat a pomoct svým blízkým. Velká část věznice lehla popelem. Co oheň způsobilo, se zatím neví. Vězeňská služba popírá, že by požár zapříčinila vzpoura vězňů.

Mluvčí bezpečnostního sekretariátu vlády Ivan Mejia uvedl, že řada vězňů pravděpodobně utekla. V zařízení jich podle dostupných zpráv bylo celkem asi 850.

V současnosti má Honduras 24 vězeňských zařízení s kapacitou pro osm tisíc odsouzenců. Populace trestanců ale překračuje 13 000. Tato středoamerická země má také jednu z nejvyšších zločinností na světě. Například v roce 2009 tu na 100 000 obyvatel připadalo přes 80 vražd. Dochází tu také často ke střetům mezi zločineckými gangy nazývanými maras přímo ve věznicích. Tyto bandy jsou zapojené do pašování drog, do ozbrojených loupeží i do vydírání.

Věznice je fakticky zemědělský komplex, který leží jen pár stovek metrů od hlavní silniční spojnice mezi Tegucigalpou a ekonomickou metropolí země San Pedro Sulou. Trestanci se tu věnují především chovu vepřů a pěstování zeleniny.

V Hondurasu hořela věznice (zdroj: ČT24)
Vydáno pod