Za atentátem v Bangkoku je podle všeho Írán

Bangkok - Thajská policie zatkla v souvislosti s úterními pumovými útoky v Bangkoku tři Íránce. Jednoho z nich ještě týž den večer, další byl při jednom z výbuchů těžce zraněn a je v nemocnici a třetí byl dnes dopaden v Malajsii. Na místě explozí se našly výbušniny shodné s těmi, které byly použity při pondělním útoku na automobil izraelské ambasády v Dillí a které byly nalezeny také na autě izraelského zastupitelství v Tbilisi. Thajské bezpečnostní úřady uvedly, že incident souvisí s aktuálním mezinárodním napětím ve světové politice. Izraelský velvyslanec v Bangkoku nepochybuje o tom, že i v Thajsku se připravoval atentát na izraelský diplomatický personál.

Policie spojitost výbuchů s pondělními útoky na izraelské ambasády v Indii a Gruzii zkoumá. Nasvědčuje tomu typ použité výbušniny. Jeruzalém z incidentů viní Írán, ten to ale vehementně popírá.

Při úterních explozích v Bangkoku byli zraněni čtyři lidé. Při první z nich vybuchla nešťastnou náhodou skrýš s výbušninami v jednom z bangkockých domů. Z místa exploze pak utekli tři muži. Jeden z nich se přitom pokusil vzít si taxi, a když mu žádné auto nezastavilo, hodil po jednom z nich granát. Ten se ale odrazil a výbuch útočníkovi utrhl nohu. Druhou mu natolik poranil, že bylo nutné mu ji amputovat. Druhého podezřelého policisté zadrželi v úterý večer na letišti, když se chystal nastoupit do letadla do Malajsie. Třetí byl dnes zatčen v Kuala Lumpuru, odkud se chystal odletět do Teheránu. Thajská policie teď pátrá po Íránce, která trojici byt pronajala.

Tento týden terorista na motocyklu připevnil v indické metropoli Dillí nálož na automobil izraelské ambasády. Výbuch zranil čtyři lidi. Thajští vyšetřovatelé uvedli, že našli spojení mezi výbuchy v Bangkoku a v Dillí. Teherán popírá odpovědnost nejen za kterýkoli z těchto útoků, ale také za neúspěšný pumový útok v gruzínském hlavním městě Tbilisi, kde bomba nevybuchla.

Vyšetřovatelé zjistili, že magnetický obal náloží použitých v Indii a Thajsku byl totožný. Nicméně podle všeho nešlo o útoky, jejichž cílem bylo zabít co nejvíc lidí. „Podle konstrukce bomby mělo jít o útoky na jednotlivce, nikoli na budovy,“ prohlásil šéf thajské policie Priewpan Damapong.

„Exploze v Thajsku a incidenty v Indii a Gruzii přišly nedlouho po zmařených útocích na jiné cíle, včetně Íránem sponzorované akce v Ázerbajdžánu. Jde tak o připomenutí toho, že řada států stále považuje mezinárodní terorismus za legitimní nástroj zahraniční politiky,“ prohlásilo ministerstvo zahraničí USA. „Svět musí odsoudit íránský teror a postavit se mu. Pokud íránskou agresi nazastavíme, rozšíří se do mnoha zemí,“ řekl izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Vyšetřování výbuchu v Thajsku
Zdroj: ČT24

Samotný Írán přitom útoky připravit nemusel. Až stovkami milionů korun totiž každoročně podporuje Hizballáh, radikální politickou stranu zastoupenou v libanonském parlamentu. Ta má ozbrojené křídlo schopné účinného boje proti Izraeli i terroristických útoků prakticky po celém světě. Teherán ale odmítá i nepřímé spojení s atentáty. Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Ramín Mehmanparast naopak dnes prohlásil, že za akcemi je Izrael. „Sionistický režim se těmito činy pokouší rozbít historické vztahy mezi Íránem a Thajskem,“ sdělil.