Krabem inspirovaný robot operuje rychle a bez jizev

Hongkong - Robotický endoskop Master dokáže to, co žádný jiný přístroj: operovat nádory v břišní dutině bez nutnosti řezání. Má pinzetu, kterou si přidržuje nádor, a hák, jímž dává elektrické výboje. Ty nádor odstřihnou a zároveň srážejí krev. Na endoskopu je miniaturní kamera, s jejíž pomocí chirurg vidí, co přesně se v břiše odehrává, a může se tak velmi přesně pohybovat.

Master už odoperoval pět pacientů – tři v Indii a dva v Hongkongu. Operace proběhly úspěšně a za pouhý zlomek času, než kolik by zabraly běžným způsobem. Kromě toho nezanechaly na tělech pacientů žádné jizvy.

„Říkáme tomu chirurgie bez děr nebo chirurgie bez jizev. Robot vstupuje do těla ústy, konečníkem nebo vagínou, prostě s pomocí všech otvorů, které na těle jsou. Je velmi ohebný, takže se snadno protáhne tělem až k orgánu, který hodláme operovat, a tam převezme kontrolu extrémně ohebná a snadno manipulovatelná robotická paže, která zákrok provede,“ vysvětluje konstruktér Louis Phee.

Dva technici a jeden lékař přišli na nápad s robotem v roce 2004 v restauraci, kde je inspiroval krab v chili omáčce. Jeden z nich si totiž vzpomněl, jak nedávno viděl kraba zvedajícího klepetem malé zrnko písku. Uvědomil si, jak jsou tito mořští živočichové velmi silní, ale zároveň pracují jednoduše.

Podle svých otců by robot Master mohl znamenat revoluci v léčbě rakoviny dutiny břišní. Pacienti s nádory v břiše už nebudou muset podstupovat osmihodinovou náročnou operaci – bude jim stačit zákrok, který potrvá maximálně hodinu a nevyžádá si následnou hospitalizaci. Navíc by se robot mohl začít využívat i při operacích ledvin, jater nebo slinivky, kde by mohl provádět jemnou chirurgii. Kromě jiného by mohl ušetřit zdravotnictví značné prostředky, pokud by se zavedly preventivní prohlídky. Rakovina trávicího systému bývá často u pacientů diagnostikována příliš pozdě.

„Myslím si, že v budoucnu už lékaři nebudou čekat na to, až se u pacienta objeví symptomy rakoviny, protože to znamená, že nemoc už je v pozdním stádiu. Medicína půjde spíš směrem ke screeningům a včasnému záchytu nádorů, které budou ještě maličké, a tím pádem operovatelné pomocí našeho robota. Myslím že jsme ve správný čas na správném místě,“ říká enterolog Lawrence Ho.

Rakovina dutiny břišní je na světě druhou nejčastější příčinou úmrtí a nevyhýbá se ani obyvatelům východní a jižní Asie. Tři přátelé, kteří stáli u zrodu krabího robota, už založili obchodní společnost a doufají, že jim podaří jejich vynález během tří let uvést na trh.

Inspirace jídlem (zdroj: ČT24)