Generální prokuratura tlačila na zastavení vyšetřování kauzy Gorila

Bratislava – Slovenská televize odvysílala mimořádnou diskusi ke kauze Gorila. Střetli se v ní přední slovenští politici a organizátoři demonstrací, kteří protestují proti korupci ve vysoké politice. Navrhují proto zrušit trestně právní imunitu poslanců nebo změnu volebního systému do národní rady. Nově se teď navíc ukázalo, že generální prokuratura loni tlačila na to, aby bylo vyšetřování kauzy Gorila zastaveno.

Někdejší náměstek generálního prokurátora Dobroslav Trnka v minulosti přímo naléhal, aby se zastavilo vyšetřování kauzy Gorila. A to dokonce v době, kdy v parlamentu zápasil o to, aby se sám stal generálním prokurátorem. 

Pokynem z 12. dubna loňského roku Trnka vojenské prokuratuře radil, aby kauzu stopla, píše SME. „Bez toho, abych vás nějak naváděl, jakým způsobem má být v předmětné věci rozhodnuto, tak vás jen upozorním, abyste si nastudovali ustanovení trestního pořádku, které pojednává o zastavení trestního stíhání,“ napsal tehdy. Trnka mínil, že vyšetřování je nezákonné. 

Protesty na Slovensku odstartovalo zveřejnění tajného dokumentu, takzvaného spisu Gorila, na internetu, který odkryl úzké kontakty finančníků s představiteli koalice i opozice v letech 2005 a 2006.