Útoky v Bangkoku mířily na izraelské diplomaty

Bangkok - Úterní bombový útok v Bangkoku byl podle thajských vyšetřovatelů zaměřen na dva izraelské diplomaty a stopy prý vedou k hnutí Hizballáh. Policie včera zatkla dva ze tří mužů, kteří v centru Bangkoku odpálili tři bomby. Izrael tvrdí, že za akcí stál Írán. Ten odpovědnost odmítá. Provedení útoku i použitá nálož se ale shodují s nedávnými atentáty proti Izraelcům v Gruzii a v Indii.

Íránci, které v Thajsku zatkli po výbuchu nedaleko izraelské ambasády, podle policie cílili svůj útok na dva izraelské diplomaty. Dva muži jsou nyní v Bangkoku ve vazbě, třetí byl zatčen v Malajsii, když se chystal k letu do Íránu. Policie stále pátrá po čtvrtém komplici. Tím je žena, která v Thajsku Íránce ubytovala. Předpokládá se, že ale z Thajska uprchla. 

Při úterních explozích v Bangkoku byli zraněni čtyři lidé. Nejprve vybuchla nešťastnou náhodou skrýš s výbušninami v jednom z bangkockých domů. Z místa exploze pak utekli tři muži. Jeden z nich si chtěl vzít taxi, jenže mu žádné auto nezastavilo, tak po jednom autě nakonec hodil granát. Vrhl ho ale tak nešťastně, že mu výbuch utrhl nohu. Druhou měl poraněnou tak vážně, že mu ji museli lékaři amputovat.

Vydáno pod