V Libyi demokracie nehrozí, ke slovu se dostaly milice

Tripolis - Libye má před sebou oslavy prvního výročí revoluce, která vedla k pádu režimu dlouholetého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího. Situace v zemi je ale neklidná. Podle Amnesty International je její stabilita, včetně možného nastolení demokracie, v ohrožení. Důvodem je hlavně činnost ozbrojených milicí, jež se vymykají vládní kontrole, a lidé, kteří by si přáli spíše vládu silné ruky. Ukázal to průzkum veřejného mínění vědců z univerzit v Benghází a Oxfordu, napsala na svých internetových stránkách britská BBC. Ozbrojenci prý zřizují vlastní zajatecké tábory mimo kontrolu Přechodné národní rady (NTC) a donutili celé komunity k útěku z domovů.

Jen 15 procent z 2 000 respondentů uvedlo, že v Libyi by během jednoho roku měla být nastolena demokracie. Naopak 40 procent lidí by bylo pro vládu silné ruky jediného člověka nebo skupiny. Nicméně skoro třetina dotázaných by ve své zemi ráda viděla demokratické zřízení během pěti let. Více než dvě třetiny respondentů si myslí, že obyčejní lidé by měli mít možnost mluvit do toho, jak se Libye vyvíjí. Šestnáct procent účastníků také přiznalo, že by z politických důvodů byli schopni sáhnout k násilí.


   
Podle Christopha Sahma z Oxfordské univerzity průzkum ukazuje, že Libyjci nevědí příliš o tom, jak demokracie funguje. „Ukazuje také, že v zemi je do budoucna potenciál k nestabilitě, když značná menšina naznačila, že by byla připravena se chopit zbraní,“ dodal Sahm.

Libye
Zdroj: ČT24

Milice mají síť po celé Libyi 

Chaos, násilí mezi konkurenčními kmeny a bývalí povstalci se zbraněmi – tak vypadá situace v Libyi téměř rok po převratu. Organizace Amnesty International upozorňuje na ohrožení stability země. Podle ní stojí za nebezpečím ozbrojené milice. „Tyto milice jsou de facto nezávislé na centrálních úřadech. Mají síť po celé zemi. Některé úzce spolupracují, mezi ostatními panuje rivalita. Existují zde obavy, že by se mohlo násilí stupňovat a situace v Libyi by se mohla zhoršit,“ prohlásil Cartsen Jugersen z Amnesty International. 

Muníb Kabúr, obyvatel Tripolisu:

„Myslel jsem si, že rebelové jsou dobří lidé. Jenže teď se jen každá skupina snaží dostat ke svému podílu.“

Podle organizace nástroje typu biče, hadic, řetězů či biče umučily od září už nejméně 12 vězňů. Za činnost milic nenese nikdo zodpovědnost a zákon je na ně krátký. V ohrožení jsou hlavně stoupenci bývalého režimu. „Dostali se k nám hrozné záběry lidí, kteří byli mučeni a zneužiti. Můj kolega viděl zadržené, jak jsou týráni přímo na dvoře jedné z věznic,“ konstatoval Jugersen.

Jedna z mocných milic drží například tripoliské letiště. Když nechce, nepustí do letadla ani člena místní vlády. Špatné příklady navíc táhnou. Pro některé lidi je poučení jasné – co si neurveš, to nemáš. „Když něco budu chtít, nebudu vyhlašovat, že to chci. Prostě půjdu a vezmu si to,“ podotkl jeden z obyvatel hlavního města.

Libye slaví rok od začátku povstání
Zdroj: ČT24

V Libyi dochází k mučení 

OSN už dříve upozornila, že je v zemi z různých důvodů vězněno okolo 8 tisíc lidí. Ochránci lidských práv teď vyzývají mezinárodní společenství, aby tlačilo na Tripolis v otázce bezpečnosti a kontroly nad bývalými rebely. Obavy mají i sami Libyjci. „Myslím si, že je Libye hodně nebezpečná,“ řekla jedna z místních studentek. 

Revoluce v Libyi začala před rokem v Benghází na východě země a skončila v říjnu zabitím Kaddáfího, který Libyjcům vládl více než čtyři desítky let.

Donatella Roverová z Amnesty International:

„Libyjské milice jsou převážně neovladatelné a beztrestnost, které užívají, je jen podporuje k dalšímu zneužívání moci a prodlužuje nestabilitu a nejistotu. Před rokem Libyjci riskovali své životy, když se dožadovali spravedlnosti. Jejich naděje dnes ohrožují milice páchající bezpráví, které beztrestně pošlapávají lidská práva.“

Vydáno pod