Krejčíř požádal o propuštění na kauci

Pretoria – Český podnikatel Radovan Krejčíř požádal dnes soud v JAR o propuštění na kauci. Soud v Pretorii ale odložil rozhodnutí na pátek. Informoval o tom na svých internetových stránkách jihoafrický deník The New Age. Krejčíře a další dva muže zatkla jihoafrická policie kvůli podezření, že se podíleli na loupeži v pretorijském obchodu s elektronikou. Krejčíř je v JAR podezřelý také z pojistného podvodu ve výši asi 11,5 milionu korun. Jihoafrická policie v poslední době řeší i několik případů vražd, v jejichž souvislosti je uváděno Krejčířovo jméno.

Krejčíř už podruhé v týdnu musel k soudu, v pondělí měl soudce zahájit jednání o případném propuštění na kauci, neměl ale nakonec dost důkazů, a proto jednání odložil na dnešek. Krejčíř dnes do soudní síně vešel s úsměvem a pozdravil se s manželkou a synem, kteří byli jednání přítomni. Obhájce pak přečetl Krejčířovo prohlášení. 

Krejčíř a další dva muži jsou podezřelí, že se podíleli na loupeži. K přepadení došlo loni v říjnu, když do obchodu s elektronikou v Pretorii vrazilo šest ozbrojených mužů. Během přestřelky majitel obchodu postřelil jednoho z útočníků. Při přepadení zmizelo v přepočtu půl milionu korun. Podle některých zdrojů mělo jít o dluh, který lupiči vymáhali právě pro Krejčíře. 

Krejčíř si prý pobyt v JAR užívá

Krejčířův právník Mike Hellens při dnešním přelíčení nabídl, že jeho klient odevzdá soudu všechny své cestovní dokumenty, aby vyloučil riziko útěku ze země. Podle Hellense ale Krejčíř JAR opustit nehodlá. „Užívá si pobyt v Jižní Africe a chce zde zůstat,“ uvedl právník. Ve své řeči také zdůrazňoval, že Krejčíř přispívá jihoafrickým charitám, mimo jiné se prý
účastnil sbírky na teplé peřiny pro bezdomovce.

V Česku je Krejčíř stíhán v souvislosti s rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činností. Českým úřadům utekl v červnu 2005 při domovní prohlídce a od 21. dubna 2007 pobývá v Jihoafrické republice, kam dorazil přes Seychely. Česko žádá o jeho vydání. Proces s Krejčířem v JAR kvůli údajnému pojistnému podvodu a vyšetřování dalších podezřelých aktivit podnikatele v této africké zemi ovšem s českou žádostí nesouvisejí.