Nizozemský premiér: Před problémem migrace nelze zavírat oči

Haag – Postoj krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) k občanům východní a střední Evropy není stanoviskem nizozemské vlády, ale jen jedné politické strany. Po svém jednání v Haagu to uvedli premiéři Nizozemska a ČR Mark Rutte a Petr Nečas. Český ministerský předseda označil postoj strany radikálního politika Geerta Wilderse za nepřijatelný, prohlášení jeho nizozemského kolegy je ale podle něj dostatečnou distancí od jejích názorů. Nizozemský premiér zdůraznil, že jeho vláda je zastáncem migrace, nicméně podle něj nelze zavírat oči před problémy, které s sebou přináší.

Krajně pravicová PVV, která zajišťuje pravicovému menšinovému kabinetu v Haagu většinu hlasů v parlamentu, vyzvala v minulých dnech na svém webu, aby Nizozemci udávali údajné špatné chování občanů východoevropských zemí. V Haagu proti tomu už v úterý oficiálně protestovali velvyslanci zemí z východu EU, včetně českého. „Náš velvyslanec vyjádřil solidaritu s dalšími novými zeměmi EU,“ komentoval to Nečas. O kontroverzních postojích strany vedené radikálem Wildersem se prý s Ruttem bavili jen krátce.

Nizozemský premiér před novináři zdůraznil, že jeho vláda je v rámci Evropy zastáncem migrace. „Samozřejmě není možné zavírat oči před problémy, které s sebou tato migrace přináší. Děláme vše, co je v našich silách, abychom tyto problémy řešili,“ poznamenal také.

Své stanovisko, že stránky PVV nejsou postojem nizozemské vlády, už Rutte v minulých dnech několikrát zopakoval. Nizozemská opozice a Evropský parlament ho nicméně vyzývají, aby použil tvrdší slova a webovou stránku PVV výslovně odsoudil.

Český premiér se svým nizozemským kolegou hovořili také o březnovém summitu Evropské unie, kde se bude probírat i smlouva o rozpočtové unii, ke které se ČR odmítla připojit stejně jako Velká Británie. Nizozemská strana dávala v minulosti najevo, že by uvítala, kdyby Praha svůj názor změnila. Oba politici zdůraznili význam vzájemných obchodních vztahů. Nizozemsko je pro ČR po Německu druhým obchodním partnerem, upozornil Rutte. „Českému kolegovi jsem gratuloval k obrovské transformaci, kterou ČR v minulých letech prošla,“ uvedl také a zmínil snahu české vlády snižovat rozpočtový deficit.

Mark Rutte a Petr Nečas
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK