Mouchy si potrpí na modrou a černou

Miami - Američtí vědci vyvinuli nový lapač much, který hmyz láká na modrou barvu s černými pruhy. Ty jsou totiž podle nich pro mouchu domácí mnohem přitažlivější než nejčastěji používané světle žluté lapače. Mucholapka Florida Fly-Baiter při měsíčním testu zabila na 40 tisíc much. Podle profesora entomologie Phila Koehlera přitom měla úspěšnost 96 procent.

Tým výzkumníků z Floridské univerzity na mucholapce pracoval na základě poptávky americké armády, která požadovala účinnější prostředek na hubení hmyzu na bitevním poli. Na nezvyklou barvu mucholapky vědci přišli při testech, v nichž mimo jiné zjistili, že mouchy umístěné v tunelu se žlutým a modrým zakončením se čtyřikrát častěji vydají k tomu druhému. Po dalších pokusech pak k modré barvě přidali i černé pruhy, které k mucholapce se smrtící návnadou hmyz přitahují ještě více. Když se po ukončení výzkumu Koehler ptal jednoho z výrobců mucholapek, proč ty jeho mají žlutou barvu, odpověděl mu prý, že byly vždycky takové, ale že nikdo vlastně neví proč.

Nová mucholapka, kterou již američtí vojáci otestovali v Iráku, Afghánistánu a Řecku, by podle Koehlera měla být do roka dostupná také pro humanitární organizace pracující v oblastech postižených živelní katastrofou i pro širokou veřejnost.

Vydáno pod