Vídeňský operní parket zaplnilo na šest tisíc hostů

Vídeň – Kolem šesti tisíc hostů přivítal vídeňský ples v opeře, světově proslulý vrchol místní plesové sezony. Plno bylo v lóži 79letého rakouského podnikatele ve stavebnictví Richarda Lugnera, jenž zve každý rok jinou celebritu a tentokrát měl hned pět hostů. Poprvé po 20 letech se na plese objevil i bývalý pilot formule1 apodnikatel Niki Lauda. Kromě dánské herečky Brigitty Nielsenové jej doprovázel britský herec Roger Moore, vnučka Charlieho Chaplina Oona Castilla Chaplinová, modelka Gina-Lisa Lohfinková a ředitel drážďanské Semperovy opery Hans-Joachim Frey.

O pohodlí nejen Lugnera a jím pozvaných, ale i dalších zhruba 6000 hostů se dnes postaralo na 1400 lidí, mezi nimi zejména hudebníci, číšníci nebo ostraha. Nejlevnější lístky přišly na 250 eur (4770 korun).

Z rozmaru miliardáře Lugera, který za svou lóži letos zaplatil 18 500 eur (téměř 470 tisíc korun), se stala každoroční mediální událost, která často přitahuje pozornost kontroverzními osobnostmi pozvaných. Mezi nimi byly v minulosti například Pamela Andersonová, Paris Hiltonová a loni tanečnice Ruby známá ze sexuálního skandálu italského expremiéra Silvia Berlusconiho.

Nielsenová dorazila v rudých šatech posetých tisícovkou vyšívaných růžiček. Někdejší bondovský herec Moore poznamenal, že už byl ve Vídni na několika novoročních koncertech, ale na plese v opeře je poprvé.

Na parketu nebo v lóžích se dnes ukázali i světoví politici, z nichž mnozí se v rakouské metropoli účastnili mezinárodní protidrogové konference. To byl i případ generálního tajemníka OSN Pam Ki-muna. Kromě rakouského prezidenta Heinze Fischera či poloviny rakouské vlády byl v honosném operním sále očekáván například i švédský ministr zahraničí Carl Bildt.

Ze sportovců údajně přijeli bývalý německý fotbalista Lothar Matthäus a tenisová legenda Boris Becker. Z dalších mnoha krásných žen se plesu zúčastnila i bývalá topmodelka Helena Christensenová, která ale předem prohlásila, že se neodváží na taneční parket. „Jsem bohužel příliš špatná, abych taky tančila,“ tvrdila modelka proslavená dlouhýma nohama. Svou hlavní misi ve Vídni však už předtím splnila tím, že představila novou kolekci spodního prádla značky Triumph.