Hizballáh popřel spoluúčast při útocích na Izraelce v Asii

Bejrút – Vůdce libanonské šíitské strany Hizballáh Hasan Nasralláh popřel jakoukoliv spoluúčast své organizace při atentátech na izraelské diplomaty tento týden v Asii. Izrael útoky připsal Íránu a také jeho spojenci Hizballáhu, protože se konaly v době výročí vraždy velitele Hizballáhu připisované Izraeli.

Při pondělním útoku na auto izraelského velvyslanectví byly v Dillí zraněny čtyři osoby, v Tbilisi byla rovněž v pondělí bomba objevena na automobilu izraelského zastupitelství včas a zneškodněna. V úterý pak vybuchlo v Bangkoku několik náloží téhož typu, jako byly ty použité v Indii a Gruzii, a zadrženi jsou kvůli tomu tři Íránci. Jeden z nich zranil při jednom z bangkockých incidentů sám sebe.   

Při atentátu v Dillí se spekulovalo o tom, že může souviset se 4. výročím zavraždění někdejšího vojenského velitele Hizballáhu a jednoho z nejhledanějších teroristů světa Imáda Mugníji. Byl zabit 12. února 2008 v Damašku a Hizballáh tuto vraždu připisuje izraelské tajné službě, což Izrael popírá. V době výročí Izrael zpřísňuje bezpečnostní opatření. 

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh ve čtvrtek prohlásil, že spojovat Hizballáh s útoky na civilisty a diplomaty je pro organizaci „urážka“. „Vědí (Izraelci), kdy svého mučedníka Mugníju pomstíme. Nebude to prostřednictvím útoků na vojáky, diplomaty ani civilisty. Pro Hizballáh je urážející, jestliže se říká, že bychom odplatou za smrt velitele zabili normální občany,“ sdělil Nasralláh. Hizballáh prý za Mugníju zlikviduje některé z izraelských představitelů.

Hasan Nasralláh, vůdce libanonské šíitské strany Hizballáh

„Máme-li si vybrat mezi nepatřičnou a uspěchanou odvetou a čestnou odplatou s časovým odstupem, pak volíme tu druhou možnost.“