Vykradli řecké muzeum, ministr proto nabídl demisi

Atény – Řecký ministr kultury Pavlos Gerulanos nabídl demisi poté, co v muzeu starověké Olympie na poloostrově Peloponés dnes ráno lupiči ukradli desítky vystavených předmětů. Pachatelé podle úřadů spoutali zaměstnance muzea. Představitelé řeckého sportu mají ve vykradeném muzeu uspořádat 10. května obřad, na němž bude zažehnut olympijský oheň pro letní olympijské hry v Londýně.

Do muzea v Olympii vtrhli lupiči po sedmé ráno. Když jim hlídačka odmítla předměty vydat, svázali ji, vytloukli bezpečnostní skla a pobrali, co mohli. „Dva ozbrojení muži s kuklami na hlavách vnikli v 7:00 (6:00 SEČ) do jednoho ze dvou muzeí města Olympie, které je kolébkou olympijských her, a ukradli 68 keramických a bronzových předmětů,“ uvedla policie. 

Ministr kultury kvůli loupeži nabídl svou rezignaci. Premiér Lukas Papadimos se rozhodne, zda ji přijme, až poté, co bude případ řádně prošetřen. Hodnota ukradených předmětů se teprve vyčísluje. 

Objevují se otázky, zda byl objekt dobře střežený. Nejde totiž o první takový případ. V lednu ukradli zloději obraz od Pabla Picassa a další dvě vzácná díla z obrazárny Národní galerie v samotném centru Atén. Může za to přitom nedostatečná ochrana. Už v lednu kritici upozorňovali na to, že úsporná opatření řecké vlády vedly ke snížení rozpočtu pro muzea, což snížilo bezpečnostní zajištění objektů.

Od začátku krize v Řecku stoupla zločinnost o dvacet procent. To, že se obrátila i proti muzejním pokladům, ale není řecká zvláštnost. Loni se během násilných nepokojů v Egyptě plenilo v káhirském archeologickém muzeu. A bagdádské muzeum dodnes dává dohromady vzácné sbírky rozkradené během americké invaze.

Reportáž Petra Zavadila (zdroj: ČT24)
Vydáno pod