Krejčíř je na kauci venku z vazby

Pretoria – Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř byl dnes v JAR na kauci propuštěn z vazby. Musí zaplatit v přepočtu asi 75 tisíc korun. Zatkli ho kvůli podezření, že se podílel na loňské loupeži v obchodu s elektronikou v Pretorii. S žádostí na kauci uspěli i další dva zatčení. Píše o tom server iDnes.cz

Krejčíř a další dva muži jsou podezřelí, že se podíleli na loupeži. K přepadení došlo loni v říjnu, když do obchodu s elektronikou v Pretorii vrazilo šest ozbrojených mužů. Během přestřelky majitel obchodu postřelil jednoho z útočníků. Při přepadení zmizelo v přepočtu půl milionu korun. Podle některých zdrojů mělo jít o dluh, který lupiči vymáhali právě pro Krejčíře. 

Soudce Adriaan Bekker dnes určil termín dalšího stání na 23. dubna. Krejčíř dnes u soudu popřel, že by se loupeže účastnil. Tvrdí, že pouze pomáhal kamarádovi získat zpět ukradené peníze. Tvrdil navíc, že jeho zatčení bylo odvetou, protože podal žalobu proti jihoafrickému policejnímu ministrovi Nathimu Mthethwovi za to, že policie neoprávněně vnikla na jeho soukromý pozemek a prohledala jeho dům na předměstí Johannesburgu.

Jihoafrické úřady obžalovaly Krejčíře i z pojistného podvodu za zhruba 11,5 milionu korun. Policie vyšetřuje i několik vražd lidí z jeho okolí. Od roku 2009 je to celkem 7 případů.  V Česku je Radovan Krejčíř stíhaný za podvody a násilné trestné činy, o jeho vydání ale žádalo neúspěšně.