Život Chaplina obestírají otázky. Byl skutečně Brit?

Londýn – Nečekané informace se vynořily kolem života slavného komika němého filmu Charlieho Chaplina. Odtajnění archivů ukázalo, že britská tajná služba měla komika na počátku studené války odposlouchávat. Americká FBI ho totiž podezírala z podpory komunismu. Tajemstvím je obestřen také samotný původ a jméno ostrovního herce. Podle některých spekulací totiž mohl pocházet z Francie.

Na tajemství Charlieho Chlapina nepřišli ani špioni. Promlouvají o tom tajné svazky britské kontrarozvědky z 19. 2. 1953: „Nedávno nás požádali Američané, jestli bychom mohli zjistit, zda původní jméno Charlieho Chaplina, filmové hvězdy, bylo Israel Thornstein.“ Američané v této době považovali Chaplina za salonního komunistu a Londýn měl zjistit, co je na tom pravdy.

„Co se týče otázky, zda byl, či ne členem komunistické strany, Britové o tom nenašli žádný důkaz,“ uvedl historik britského Národního archivu Ed Hampshire. Špioni měli také zjistit Chaplinovo místo narození. Přestože v jeho cestovním pase stál Londýn, v úvahu připadala i dvě místa ve Francii. „Dál pátráme s pomocí francouzských úřadů. Pokud získáme nové informace o místě jeho narození, budeme vás informovat,“ uvádí dále zpráva z roku 1953.

Poté, co se špionům nepodařilo rodný list nalézt, byl Chaplin označen za neškodného. Sám komik viděl sebe jako oběť propagandy. „Nejsem komunista a nikdy nebudu. Pro lidstvo nechci nic víc než jen střechu nad hlavou pro každého,“ řekl v září roku 1952. Chaplin se nakonec usídlil ve Švýcarsku. Do Ameriky mohl přijet až v 70. letech na udílení Oscarů. Nové důkazy tvrdí, že se narodil v karavanu ve střední Anglii ženě, které se přezdívalo cikánská královna. Pokud je to pravda, její syn rozhodně nezklamal – stal se králem komiků.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)