V Německu hledají nového prezidenta

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová a lídři stran vládní koalice hledají nástupce Christiana Wulffa. Prezident včera odstoupil kvůli sérii afér z minulosti. Od konce roku byl pod silným tlakem po odhalení jeho vazeb na vlivné podnikatele ještě v době, kdy zastával post premiéra spolkové země Dolní Sasko. Nová hlava státu by tak měla být známa nejpozději 18. března.

Diskuse o možném nástupci 52letého Wulffa, který byl v úřadu místo pěti let jen něco přes půldruhého roku, začaly prakticky neprodleně poté, co oznámil svůj odchod. U kancléřky Merkelové se dnes sešly stranické špičky konzervativní CDU/CSU a koaličních liberálů. Jako o možném kandidátovi vládní koalice se mluví o předsedovi Spolkového sněmu Norbertu Lammertovi za CDU nebo o evangelickém teologovi Wolfgangu Huberovi. Opoziční sociální demokraté (SPD) by chtěli za prezidenta bojovníka za lidská práva z dob komunismu Joachima Gaucka.

Německý tisk se v dnešních komentářích k páteční rezignaci prezidenta Christiana Wulffa věnuje hlavně otázce, jaká osobnost by ho měla nahradit. A Süddeutsche Zeitung má jasno: měla by to být kancléřka Angela Merkelová, která podle něj beztak už nyní Německu vládne, jakoby by byla prezidentkou. Toho si všímá i deník Die Welt. Krátkou epizodu Wulffa hodnotí většina listů negativně a za všechny to shrnul příspěvek serveru Spiegel Online, podle něhož to prezident jednoduše „zpackal“.

„Je na čase, aby prezidentem byla žena a bylo by dobře, kdyby Německo reprezentovala alespoň jedno celé funkční období a s respektem,“ vyzval politiky Süddeutsche Zeitung. „Ženu, která je zkušená, neúplatná a politicky zdatná a takovou my máme. Jmenuje se Angela Merkelová a už nyní vládne, jako by byla prezidentka. Sice k tomu nedojde, ale kdyby spolková prezidentka Merkelová v březnu přijala kabinet kancléře Thomase de Maiziéra (nynějšího ministra obrany) - to by bylo něco,“ poznamenává mnichovský list.

Výběr nového prezidenta bude v režii Merkelové

„Angela Merkelová je skutečnou hlavou Německa,“ píše také Die Welt. Ten se sice nepřimlouvá za její zvolení, všímá si však toho, že obě poslední rezignace „jejích“ prezidentů paradoxně posílily kancléřčino postavení v Německu a její popularita se na pozadí Wulffových skandálů ještě zvýšila. Výběr a zvolení nového prezidenta budou podle deníku také zcela v její režii.

Stejně jako mnoho dalších německých listů radí i Die Welt Merkelové, že jedinou správnou volbou je všeobecně respektovaný bojovník za občanská práva Joachim Gauck, kterého kancléřka před dvěma roky odmítla a místo něj prosadila Wulffa. „Merkelová by nyní měla vystoupit ze svého stínu a vyslat do souboje Gaucka. Lepšího těžko najde,“ vyzval dnes například regionální Braunschweiger Zeitung. Hamburger Abendblatt a Leipziger Volkszeitung naopak soudí, že v čele státu by konečně měla stanout žena.

Joachim Gauck
Zdroj: ČT24

Berlínský Der Tagesspiegel a další deníky vidí v hledání nového prezidentského kandidáta začátek stranického klání před volbami v příštím roce. „Vědomě Angela Merkelová učinila SPD a Zeleným - a jenom jim - tak otevřenou nabídku,“ že kandidát vzejde z dohody s těmito opozičními stranami.

„Chce dát dohromady všechny strany, které pro ni přicházejí v úvahu jako budoucí koaliční partneři,“ domnívá se Der Tagesspiegel. „Unie (kancléřčina CDU/CSU) zůstane střednědobě u moci, jen pokud se jí podaří najít shodu s SPD a Zelenými. Tím by se nabídly společné body pro novou koalici po příštích volbách,“ přidal se Mitteldeutsche Zeitung.

„Průměrnost se stala jeho osudem“

K osobě odstoupivšího prezidenta se asi nejkategoričtěji vyjádřil server magazínu Der Spiegel. „Wulff to sám zpackal. Zůstává po něm obraz náfuky, který byl příliš malý pro svůj úřad a pro něhož se jeho průměrnost stala jeho osudem. Není podstatné, zda jednal 'vždy právně korektně', jak sám řekl. Jeho selhání spočívá v tom, jak nakládal s nekonečnou řadou malých i velkých obvinění proti jeho osobě,“ soudí Der Spiegel.

Vinu za nepovedenou Wulffovu epizodu v čele státu časopis přisuzuje vládním politikům. „Nejhloupějším politickým nápadem posledních let bylo udělat prezidentem Christiana Wulffa. Unie, FDP a kancléřka Angela Merkelová tohoto kandidáta našly a jsou také zodpovědné za jeho ztroskotání,“ píše Der Spiegel.

Merkelová podle něj nyní musí najít někoho mnohem lepšího. „Země potřebuje prezidenta více než kdy jindy. Ten musí být skutečná první třída. A klidně to může být ta,“ nebrání se ani Der Spiegel tomu, aby poprvé v dějinách stála v čele Německa žena.