Miliardový poklad patří Španělsku, rozhodl soud

Madrid - Španělsko se definitivně dočká zlata a stříbra z potopené galeony. Americký federální soud potvrdil verdikt, podle kterého musí americká společnost Odyssey poklad vrátit. V roce 2007 ho u jižních břehů Pyrenejského poloostrova vyzvedli američtí hledači pokladů a odvezli do Spojených států. Washington a Madrid se od té doby o nález přely.

Americký federální soud dnes potvrdil předchozí verdikt soudu nižší instance, že americká společnost Odyssey Marine Exploration musí Španělsku vrátit poklad v hodnotě asi 500 milionů dolarů (přes 9,5 miliardy korun) vyzvednutý z vraku španělské lodi. Půl milionu stříbrných mincí a stovky zlatých předmětů by měla Španělsku vrátit už příští týden. 

Poklad pochází z lodi Nuestra Seňora de las Mercedes, kterou v roce 1804 potopila britská válečná loď. Americká společnost 17tunový poklad vyzvedla v roce 2007 ze dna Atlantského oceánu, asi 160 kilometrů západně od Gibraltarské úžiny. Španělsko ve vleklém soudním procesu tvrdilo, že loď vezla mince z Peru. Americká společnost oponovala, že poklad z vraku španělské lodi nepocházel. O poklad projevilo zájem také Peru.