Chtěla zemřít pro Kaddáfího, teď ji údajně našli mrtvou v cele

Tripolis – V cele libyjského vězení dnes nalezli mrtvou televizní moderátorku libyjské televize Halu Misrátíovou. Informuje o tom televize Al-Arabíja. Jenže libyjský nejvyšší státní zástupce informaci dementoval. Misrátíová byla známou zastánkyní Muammara Kaddáfího. Pracovala v televizi, kterou v roce 2009 založil Kaddáfího syn Sajf Islám. Při reportážích měla mnohdy v ruce zbraň a tvrdila, že je ochotná za Kaddáfího zemřít.

Misratíová byla zatčena loni v srpnu. Do poslední chvíle se horlivě zastávala Kaddáfího a odsuzovala členy oddílů, které proti Kaddáfho jednotkám loni bojovaly. Proslavila se také vyhlášením obdoby náboženského dekretu, který vydala v reakci na kritiku Rady bezpečnosti OSN vůči Kaddáfímu a potlačování nepokojů.

Po pádu režimu se na internetu objevovaly výzvy, aby byla žena souzena za velezradu a také za vydání náboženského ediktu. Z Libye v minulých týdnech přicházely zprávy o mučení, k němuž se uchylují bývalí povstalci, kteří loni Kaddáfího svrhli.

Libyjský nejvyšší státní zástupce Abdal Azíz Hasadí dnes v televizi Al-Džazíra řekl, že neví, kdo fámu o smrti Misrátíové vypustil do světa. Vyšetřovatelé prý stále pokračují ve výsleších.