Australský Darwin zasypalo před 70 lety víc bomb než Pearl Harbor

Melbourne - Austrálie si připomněla japonský nálet na přístavní město Darwin před 70 lety. Nepřipravenou Austrálii zasáhl jako blesk z čistého nebe a ničivostí si nijak nezadal se slavnějším útokem na havajskou námořní základnu Spojených států o dva měsíce dřív. Nálet si Australané oficiálně připomněli vůbec poprvé. Válečný výpad, který byl ničivější než na Havaji, se tehdy vláda pokusila zatajit.

Austrálie o katastrofě v Darwinu zprvu mluvit nechtěla, označovali ho tu nejdříve jako Den hanby. Dnes si ale útok lidé připomínají s úctou ke stovkám padlých.

Japonci potopili 8 spojeneckých lodí, zničili 22 letadel i desítky budov. Japonci tu shodili víc bomb, než kolik padlo na Pearl Harbor. Vdovy i váleční veteráni shodně tvrdí, že tehdy selhalo australské vedení. „Mysleli jsme si, že přijde japonská invaze. Většina měla za to, že pozemní, nikoli vzdušná. Proto jsme byli naprosto nepřipravení,“ říká pamětník útoku Eric Thompson. Město Darwin se čtyřmi tisícovkami obyvatel nemělo ani telefon. Zprávy z útoku chodily jen ve střípcích telegraficky. Japonská letadla přitom Austrálii způsobila největší válečnou ztrátu.

Australská premiérka Julia Gillardová: „Byl to nepředstavitelný den.“

Australská generální guvernérka Quentin Bryceová: „Je nesporné, že 19. únor 1942 byl dnem, který zásadně proměnil Austrálii.“

Po tragickém dnu si Austrálie uvědomila, že si za obranu musí ručit sama. Přestala se plně spoléhat na britskou armádu. S následky se ale vyrovnává až 70 let po události, jako významný den si útok na Darwin připomněli Australané poprvé.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)