Sarkozy se vychválil na předvolebním mítinku

Marseille (Francie) – Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se dnes v rámci předvolební kampaně za své znovuzvolení do čela země označil za muže pevných zásad, který miluje Francii a je nejvhodnějším k tomu, aby ji chránil. Svého hlavního politického soupeře, socialistického kandidáta Françoise Hollanda, naopak obvinil z obojetnosti a nerozhodnosti. Sarkozyho projev v jihofrancouzském Marseille sledovalo v nabitém sále několik tisíc stoupenců pravice.

Sarkozy se snažil představit jako silný a zároveň lidový vůdce nezávislý na „úzké elitě“, zároveň nejlepší kandidát pro udržení mocenského postavení Francie. Zopakoval svůj útok na Hollanda, který britský tisk ujišťoval, že nehodlá sešněrovávat svět financí, a přitom svou předvolební kampaň zahájil tím, že finanční svět označil za nepřítele. 

„Hraje si na Tchatcherovou v Londýně a na Mitteranda v Paříži,“ hřímal Sarkozy, který zároveň tvrdil, že on se pravdy nebojí a že například bude dál prosazovat nepopulární zvyšování hranice věku pro odchod do důchodu. 

Ze svého pětiletého působení v čele země se Sarkozy snažil vytěžit maximum. Obhajoval své nepopulární kroky a tvrdil, že se Francii podařilo úspěšně ustát krizi a srovnával situaci své země se Španělskem a Portugalskem, kde je nezaměstnána pětina obyvatelstva. V zemi galského kohouta se nezaměstnanost blíží hranici deseti procent. 

Sarkozy rovněž zopakoval svůj slib dát obyvatelstvu pocítit více demokracie prostřednictvím referend. O chystaných opatřeních v otázce přistěhovalectví a politiky zaměstnanosti má tak rozhodnout lid u volebních uren. „Referendum je v souladu s duchem 5. republiky,“ prohlásil Sarkozy a odmítl výtky, že „obracení se na lid je populismus“. 

Šlo o první velký mítink Sarkozyho poté, co ve středu potvrdil, že se bude ucházet se o druhý prezidentský mandát.