40 lidí zemřelo při vězeňské vzpouře v Mexiku

Mexiko - Nejméně 40 lidí zemřelo během vzpoury, která vypukla ve věznici ve městě Monterrey na severu Mexika. Ostraze se jí po několika hodinách podařilo potlačit. Vzpouru zahájila skupina vězňů z jednoho bloku, která vzala jako rukojmí dozorce. Pak se nepokoje rozšířily. Za zdi věznic v Mexiku se často přenáší soupeření drogových kartelů. V přeplněných celách bují korupce, běžné jsou i útěky trestanců.

Vězni se dnes nad ránem vzbouřili v nápravném zařízení na předměstí Monterrey ve státě Nuevo León. Vzpouru zahájila skupina vězňů z jednoho bloku, jako rukojmí zajali jednoho dozorce. A násilí se šířilo věznicí dál. Během bitky s ostrahou vězni zapalovali matrace. Strážcům se nicméně nakonec podařilo povstání potlačit. 

O kontrolu nad pašeráckými cestami v oblasti americko-mexické hranice mezi sebou válčí drogové kartely. Boj se často přenáší i za zdi nápravných zařízení, kde zločinci odsouzení za drogové delikty sedí pohromadě s jinými vězni. V přeplněných mexických káznicích bují korupce, běžnou záležitostí jsou i útěky.

Vydáno pod